Pustułki Włocławek 2013
Moderator: Lamika
Re: Sokoły wędrowne Włocławek 2013
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Jak ją zobaczyłam rano pomyslałam-skrzypłocz!

Ciut sie spóźniłam na zmianę a tu dwa pustułkowe jajeczka!!!

Ciut sie spóźniłam na zmianę a tu dwa pustułkowe jajeczka!!!

Tym razem nie spóźniona

Chyba powinno sie usunąć to jajko Iskierki,bo i tak z niego nic nie będzie

Chyba powinno sie usunąć to jajko Iskierki,bo i tak z niego nic nie będzie
Jolu
Wcześniej było widać przy wstawaniu dwa jajeczka tej samej wielkości
Czekałem tylko na podniesienie kuperka

Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Zmiana przy jajkach

Obok jajek widać leżące pióra - pewno samicy, bo to czas pierzenia - może trochę przyspieszony.
"Wymiana piór u samic rozpoczyna się tuż po zakończeniu składania jaj. Samce zaczynają wymianę piór kilkanaście dni później niż samice. Obie płcie kończą jednak pierzenie mniej więcej w tym samym czasie, co oznacza , że samce na wymianę upierzenia potrzebują mniej czasu. Jak podaje wielu autorów, wymiana wszystkich piór u samców trwa 122 dni, u samic - 136 dni... " (P. Śliwa, Ł. Rejt. Pustułka, 2006, s.23.)
Wraca samiczka

Obok jajek widać leżące pióra - pewno samicy, bo to czas pierzenia - może trochę przyspieszony.
"Wymiana piór u samic rozpoczyna się tuż po zakończeniu składania jaj. Samce zaczynają wymianę piór kilkanaście dni później niż samice. Obie płcie kończą jednak pierzenie mniej więcej w tym samym czasie, co oznacza , że samce na wymianę upierzenia potrzebują mniej czasu. Jak podaje wielu autorów, wymiana wszystkich piór u samców trwa 122 dni, u samic - 136 dni... " (P. Śliwa, Ł. Rejt. Pustułka, 2006, s.23.)
Wraca samiczka