Acci wstydz się pół rok minęło a Ty dopiero 91 gatunków! widać, że czasu na ptaki masz małoAccipiter pisze:W ciagu kilku ostatnich dni do roku doleciały: turkawka, kukułka, oknówka, świergotek łąkowy, cierniówka, świstunka leśna, muchołówka szara, potrzos, wilga, kulczyk = 91
Klub obserwatora 2012/2014
Re: Klub obserwatora
Ha, chciałbym, żeby wrociły lata kiedy to...w sumie jeszcze nie tak dawno beztrosko biegało się za ptakamilullula pisze:Acci wstydz się pół rok minęło a Ty dopiero 91 gatunków! widać, że czasu na ptaki masz małoAccipiter pisze:W ciagu kilku ostatnich dni do roku doleciały: turkawka, kukułka, oknówka, świergotek łąkowy, cierniówka, świstunka leśna, muchołówka szara, potrzos, wilga, kulczyk = 91
no niestety i tak bywa, że pewne przyjemności trzeba odstawić na margines
do roku dolatują: bocian czarny, kobuz, derkacz, krętogłów, dzięciołek, strumieniówka, gąsiorek = 98
-
calvin_harris
Aktualizuję-obecnie roczny wynosi 178 gatunków,ostatnio z ciekawszych:dubelt,dzięcioł zielony,pliszka cytrynowa,wodniczka,derkacz.
Mój rekord,w zeszłym roku tyle gatunków miałem pod koniec czerwca
Życiówka bez zmian.
Mój rekord,w zeszłym roku tyle gatunków miałem pod koniec czerwca
Życiówka bez zmian.
W życiówce dotarłem do granicy 175 - białorzytka (foto).Kolejna granica to 200 - zobaczymy.
A w roku przybyło 15 gatunków:
białorzytka
błotniak stawowy
brzegówka
cierniówka
gąsiorek
głowienka
kukułka
oknówka
perkoz dwuczuby
perkozek
pleszka
rudzik
śpiewak
trzciniak
wilga
razem - 102
A w roku przybyło 15 gatunków:
białorzytka
błotniak stawowy
brzegówka
cierniówka
gąsiorek
głowienka
kukułka
oknówka
perkoz dwuczuby
perkozek
pleszka
rudzik
śpiewak
trzciniak
wilga
razem - 102
Mała korekta moich osiągnięć.Niechcący dwukrotnie policzyłem dwa gatunki - głowienkę i śpiewaka.Ponieważ dziś doszedł jerzyk,to prawidłowy wynik roczny wynosi 101.
Błotniak łąkowy, przepiórka, bialorzytka, łozówka = 102 gatunki w rocznym
Dziś doszły do roku - rybitwa rzeczna,rokitniczka,brzęczka,trzcinniczek - 105
W maju do rocznego (tylko widziane):
błotniak łąkowy, cierniówka, czarnogłówka, dziwonia, gąsiorek, jerzyk, kapturka, kraska, kszyk, kukułka, łozówka, muchołówka szara, ortolan, pierwiosnek, pustułka, rudzik, śpiewak, wilga
suma 110
Życiowy bez zmian.
błotniak łąkowy, cierniówka, czarnogłówka, dziwonia, gąsiorek, jerzyk, kapturka, kraska, kszyk, kukułka, łozówka, muchołówka szara, ortolan, pierwiosnek, pustułka, rudzik, śpiewak, wilga
suma 110
Życiowy bez zmian.
Nową,ósmą ćwiartkę zaczynam rybitwą białoskrzydłą(foto) - życiówka 176.
W rocznym r.białoskrzydła i czapla biała - 107.
W rocznym r.białoskrzydła i czapla biała - 107.
Po króciutkim pobycie na działce doszły muchołówki szara i żałobna - 109.