Odkrywam uroki Wielkopolski i nie tylko... ;)
Re: Odkrywam uroki Wielkopolski i nie tylko... ;)
Lubonianko,zabrałaś nas na piękną wycieczkę
Zachwyciłam się krzyżodziobem na iglakach 
- lubonianka
Oj DZIĘKUJĘ za wszystkie miłe komentarze
Minął miesiąc i sporo się działo. Dużo ciekawych miejsc, przeżyć, ale najpiękniejsze wspomnienia to te, które zostają w sercu, a niekoniecznie na zdjęciach.
Kilka jednak uzupełnię, bo poza polskim morzem, Karkonoszami, była chwila na wypad na Mazury przez tereny kraskowe, a potem znowu morze- tam mnie ciągnie najbardziej
W tegoroczne letnie miesiące zjeździłam trochę nowe zakątki Polski. Dużo jest miejsc, które jeszcze bym chciała odwiedzić, ale oprócz realizacji bieżących marzeń i planów, trzeba snuć kolejne, na przyszłość
Co udało mi się zrobić teraz? Zobaczyć kraskę
Skorzystałam z polecanych miejscówek, opróżniłam bak paliwa, ale udało się... Moja kraska wygrzewała się na jednym z drzewek wokół pięknych łąk. Zapach polnych kwiatów, kolory owadów, a do tego błękit tego ptaka- czego chcieć więcej?

cdn
Minął miesiąc i sporo się działo. Dużo ciekawych miejsc, przeżyć, ale najpiękniejsze wspomnienia to te, które zostają w sercu, a niekoniecznie na zdjęciach.
Kilka jednak uzupełnię, bo poza polskim morzem, Karkonoszami, była chwila na wypad na Mazury przez tereny kraskowe, a potem znowu morze- tam mnie ciągnie najbardziej
W tegoroczne letnie miesiące zjeździłam trochę nowe zakątki Polski. Dużo jest miejsc, które jeszcze bym chciała odwiedzić, ale oprócz realizacji bieżących marzeń i planów, trzeba snuć kolejne, na przyszłość
cdn
- lubonianka
Nad morzem mój zoom pozwolił natomiast przybliżyć nieco ptactwo z przeciwległego cypelka, a tam różności... piaskowce, sieweczki obrożne, biegusy zmienne, krzywodziobe, rdzawe, a także szlamniki i kamuszniki.

- lubonianka
Czując niedosyt takich obserwacji, dołączyłam jednego dnia do obchodu i sprawdzania wacków w rezerwacie. Wtedy ptaki były bliżej
Ujrzałam jeszcze siewnice, kolejne szlamniki i biegusy. Wszystko na tle rybitw czubatych i kormoranów.

Ostatnio zmieniony 26 sie 2017, 13:10 przez lubonianka, łącznie zmieniany 1 raz.
- lubonianka
Spodobał mi się też widok śladów na piasku

których na pewno nie zrobił ten biegus

ani siewnica

których na pewno nie zrobił ten biegus
ani siewnica
Ostatnio zmieniony 26 sie 2017, 13:11 przez lubonianka, łącznie zmieniany 1 raz.
- lubonianka
Podczas poszukiwań sprawcy ujrzałam...

stado fok
Do tej pory miałam okazję ujrzeć głowę, maks dwie wystające z fal Bałtyku, a tu proszę- od rana foczy plażing 
Oczywiście winny śladów był łabędź, który z rodzinką wypoczywał na Mewiej Łasze.Jemu najwidoczniej też zamarzyły się wczasy nad morzem
A ja kończę tę szybką relację zachodem Słońca, które jeszcze szybciej zachodziło, by następnego dnia znowu budzić całe morskie towarzystwo

stado fok
Oczywiście winny śladów był łabędź, który z rodzinką wypoczywał na Mewiej Łasze.Jemu najwidoczniej też zamarzyły się wczasy nad morzem
A ja kończę tę szybką relację zachodem Słońca, które jeszcze szybciej zachodziło, by następnego dnia znowu budzić całe morskie towarzystwo
Lubonianko
Mewia Łacha to jednak napewniejsze miejsce od lat wielu do ciekawych obserwacji
A kraska pokazała Ci się jak prawdziwa modelka