Proszę oznaczyć :)
Moderator: Lamika
Re: Proszę oznaczyć :)
To jest Skrzydłoorzech kaukaski . Występuje na Zakaukaziu, w północnej Turcji i Iraku. 
Chwast to roślina której zalety nie zostały jeszcze odkryte
nawłoć kanadyjska - roślina inwazyjna. jak patrzę na moją okolicę to potwierdza się ten fakt. niestety nikt z nią nie walczy to sobie rośnie w coraz to nowych miejscach i wypiera inne rośliny. to samo widzę na przykładzie rośliny o nazwie - kolczurka klapowana
p.s. jest też nawłoć późna (nawłoć olbrzymia) ale myślę że to nie ta na zdjęciu - trzeba pytać Kubka on lepiej się zna
p.s. jest też nawłoć późna (nawłoć olbrzymia) ale myślę że to nie ta na zdjęciu - trzeba pytać Kubka on lepiej się zna
W Polsce występuje kilka odmian Nawłoci. Ta ze zdjęcia może to być również Nawłoć późna (n. olbrzymia) Solidago gigantea Aiton, która również jest gatunkiem zawleczonym do Polski i pochodzącym z USA. Spotkałem się również z angielskim oznaczeniem Nawłoci kanadyjskiej jako Solidago giganteum. Solidago gigantea kwitnie później od S. canadensis. (pierwsza VIII-IX, druga VII-VIII). Rozróżnić je można po tym, że S. gigantea ma częściowo nagą łodygę, a S.canadensis ma owłosioną łodygę na całej długości.

Chwast to roślina której zalety nie zostały jeszcze odkryte
Re: Proszę oznaczyć :)
zgodzę się z Tobą acer że "Chwast to roślina której zalety nie zostały jeszcze odkryte" ale mam nadzieję że nie popierasz gatunków obcych w naszej florze (i faunie)
które wypierają nasze rodzime rośliny (i zwierzęta)
to tak pod tematem omawianej wyżej np nawłoci