Pustułki - EDF Kraków 2013
Moderator: Lamika
Re: Pustułki - EDF Kraków 2013
Nie wiem, w necie nie znalazłem fotek młodocianego samca.
Wg mnie to młody samczyk. Przechodzi metamorfozę. Młode są podobne do samicy, a ten ma trochę z samicy, ale już i z samca.Popatrz na grzbiet, Ciuciek. Reszta zmian to tylko kwestia czasu.
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
To czemu w żadnych książkach i opisach gdzie na ogół zamieszczają fotki osobników młodocianych w pierwszym piórze, drugim itd. nie zamieszają fotek młodego samca pustułki ubarwionego tak?
Ciuciek, przejrzałeś wszystkie książki
Pewnie bazujesz na posiadanych, prawda? A istnieją inne
Spróbuj oznaczyć ptaka na 100% na jakimś forum i wątpliwości znikną
Tyle Ci moge doradzić.
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Mirtusz, nie przekonałeś mnie
w jednej książce mam gatunki ptaków występujące w całej europie, i głównym celem książki jest identyfikacja gatunków, są tam fotki młodych, w locie, szaty zimowe i letnie, wszystko co możliwe i tam czegoś takiego niema
Ale spróbuje pokaże naszym forumowym ekspertom
A jak ktoś ma konto na forum przyroda to pozwalam je tam pokazać 
W książce P.Śliwy i Ł. Rejta "Pustułka" są zdjęcia nietypowo ubarwionych pustułek. Akurat takiej, jak ta Ciućka, nie ma, ale widocznie różne odstępstwa od normy są u pustułek dość częste. Zdjęcia młodych przedstawiają tu ptaki z głowami rudymi i kreskowanymi.
Autorzy piszą też, że zdarzają się osobniki albinotyczne - ale z Polski brak doniesień o takich osobnikach.
W W-wie obserwowano osobniki o częściowo zatartym prążkowaniu płaszcza i całkowicie bądź częściowo pozbawionych pasa dystalnego.
A jeszcze chcę zacytować fragmenty z tej książki na temat pokarmu pustułek - to odnośnie tego zdjęcia z resztkami ofiary
Do często łowionych przez pustułki ptaków należą przedstawiciele drobnych gatunków [...] ale zdarzają się także przedstawiciele dużych i ciężkich gatunków - młode bażanty i kuropatwy oraz kaczki, mewy, i rycyki Limosa limosa, chwytane prawdopodobnie przez samice pustułek. Pustułki są w stanie zabić ofiary tej wielkości co czajka, turkawka czy łyska. [...]
W Kijowie od kilku lat w pokarmie pustułek obsewuje się wzrastający udział ptaków - głównie wróbli, młodych gołębi.(str.104 - 112)
A tu śpiące teraz w budce i na budce niewiniątka

Autorzy piszą też, że zdarzają się osobniki albinotyczne - ale z Polski brak doniesień o takich osobnikach.
W W-wie obserwowano osobniki o częściowo zatartym prążkowaniu płaszcza i całkowicie bądź częściowo pozbawionych pasa dystalnego.
A jeszcze chcę zacytować fragmenty z tej książki na temat pokarmu pustułek - to odnośnie tego zdjęcia z resztkami ofiary
Do często łowionych przez pustułki ptaków należą przedstawiciele drobnych gatunków [...] ale zdarzają się także przedstawiciele dużych i ciężkich gatunków - młode bażanty i kuropatwy oraz kaczki, mewy, i rycyki Limosa limosa, chwytane prawdopodobnie przez samice pustułek. Pustułki są w stanie zabić ofiary tej wielkości co czajka, turkawka czy łyska. [...]
W Kijowie od kilku lat w pokarmie pustułek obsewuje się wzrastający udział ptaków - głównie wróbli, młodych gołębi.(str.104 - 112)
A tu śpiące teraz w budce i na budce niewiniątka

Dzięki Garrulus 
Nawet jeśli by zabiła to by raczej nie doniosłaby do gniazda, samica pustułki ważt od 190g - 280g a dorosły gołąb ok 300g . Widziałem filmik z pustułką wcinającą Jerzyka na chodniku
Dodam jeszcze, że z tej elektrociepłowni jest ok 5 km do Wawela, czyli mniej niż z MPEC'u do ANWILU we włocławku.
Serce podpowiada mi Sokoła, może jeszcze wróci, te tereny są jak najbardziej sokole.
Nawet jeśli by zabiła to by raczej nie doniosłaby do gniazda, samica pustułki ważt od 190g - 280g a dorosły gołąb ok 300g . Widziałem filmik z pustułką wcinającą Jerzyka na chodniku
Dodam jeszcze, że z tej elektrociepłowni jest ok 5 km do Wawela, czyli mniej niż z MPEC'u do ANWILU we włocławku.
Ten zagadkowy ptak to samiec Falco tinnunculus, wiek 1 
Widzisz, Ciućku, ja jednak znalazłem w sieci zdjęcie młodego samca
LINK
Widzisz, Ciućku, ja jednak znalazłem w sieci zdjęcie młodego samca
LINK
"Przegrana nie jest naturalną częścią gry" - Magnus Carlsen
Nie wczytuje mi się ten plik 
EDIT: Sokolnik widze fotkę z podpisem "Male 1st year (29-XII)" i nie przypomina on wgl, osobnika z mojej fotki

EDIT: Sokolnik widze fotkę z podpisem "Male 1st year (29-XII)" i nie przypomina on wgl, osobnika z mojej fotki