Obserwacje gadów i płazów
Moderator: Lamika
Re: Obserwacje gadów i płazów
Super spotkanie!
Ja jeszcze nigdy nie widziałem żmii. Kilka lat temu miałem szczęście zobaczyć gniewosza, ale na żmiję nadal czekam. Choć pamiętam pewną sytuację z obozu nad Zb. Turawskim, w przerwie między obchodami zrobiłem sobie wycieczkę polną drogą wzdłuż trzcinowiska. W pewnym momencie tuż obok czmychnął w gęstwinę wąż, miałem wrażenie, że widziałem zygzak, ale głowy uciąć sobie nie dam. Także... żmijko, żmijko jeszcze cię dopadnę
Ja jeszcze nigdy nie widziałem żmii. Kilka lat temu miałem szczęście zobaczyć gniewosza, ale na żmiję nadal czekam. Choć pamiętam pewną sytuację z obozu nad Zb. Turawskim, w przerwie między obchodami zrobiłem sobie wycieczkę polną drogą wzdłuż trzcinowiska. W pewnym momencie tuż obok czmychnął w gęstwinę wąż, miałem wrażenie, że widziałem zygzak, ale głowy uciąć sobie nie dam. Także... żmijko, żmijko jeszcze cię dopadnę
Accipiter pisze:... żmijko, żmijko jeszcze cię dopadnę
A na żmijowym forum : Acci, Acci jeszcze cię dopadnę
Birds of a feather flock together.
Wiele lat temu,jako dziecko,widziałam w Rymanowie dwie młode żmije wylegujące się na słońcu. Byłam z dorosłymi,którzy wiedzieli,że lepiej się nie zbliżać 
Gratuluje spotkania, ale założę się , że adrenalina musiała pójść trochę w górę 
Dziś w Kuligowie przez dłuższą chwilę słuchałem żabiego koncertu.Hałas jest niesamowity.

Dziś na działce spotkałem takie maleństwo.Zwinka o długości około 7 cm.