Na temat pszczoły
Moderator: Lamika
Re: Na temat pszczoły
A tyle jest tu osób, które z dumą wychwalają się, że kupują matki pszczele przez internet i to z za oceanu!
Ku pokrzepieniu serc, tylko przyklasnąć
Pszczoły zamieszkają na Polu Mokotowskim
Witam ponownie i dziękuję Joli i Kubkowi za kontynuowanie tematu oraz dostarczanie świeżych informacji. Ten link podany przez Jolę "uratuj pszczołę" jest bardzo dobry !!
Zaplątało się tam nieco omyłek i przekłamań ale sama idea jest DUŻO warta
Odnośnie "Hotelu dla pszczół" na Polu Mokotowskim, wyjaśniam, że to nie chodzi o pszczołę miodną ale o pozostałe gatunki owadów 'pszczołowatych' które też zapylają. Najbardziej zaś o Pszczołę Murarkę - niestety żyjącą jednorocznie ale bardzo pożyteczną, chociaż miodu nie zbiera. Zakłada ona mini gniazda w szczelinach, słomie i między suchymi gałęziami.
Kubek podał linka do negatywnej opinii Profesora o importowaniu matek. Sam też pisałem : " Poprzez naszą żądzę zmuszania pszczół do coraz wydajniejszej produkcji, zaczęliśmy tworzyć krzyżówki. Przez wymianę pszczół między dawniej izolowanymi kontynentami, osłabiliśmy ich naturalne mechanizmy obronne. Uaktywniło to wiele, dawniej nieznanych chorób." Teraz mamy tego potwierdzenie przez Naukę
Bardzo serdecznie pozdrawiam Wszystkich czytających i proszę o dalsze propagowanie tego tematu.
Ciekawego i słodkiego życia
Zaplątało się tam nieco omyłek i przekłamań ale sama idea jest DUŻO warta
Odnośnie "Hotelu dla pszczół" na Polu Mokotowskim, wyjaśniam, że to nie chodzi o pszczołę miodną ale o pozostałe gatunki owadów 'pszczołowatych' które też zapylają. Najbardziej zaś o Pszczołę Murarkę - niestety żyjącą jednorocznie ale bardzo pożyteczną, chociaż miodu nie zbiera. Zakłada ona mini gniazda w szczelinach, słomie i między suchymi gałęziami.
Kubek podał linka do negatywnej opinii Profesora o importowaniu matek. Sam też pisałem : " Poprzez naszą żądzę zmuszania pszczół do coraz wydajniejszej produkcji, zaczęliśmy tworzyć krzyżówki. Przez wymianę pszczół między dawniej izolowanymi kontynentami, osłabiliśmy ich naturalne mechanizmy obronne. Uaktywniło to wiele, dawniej nieznanych chorób." Teraz mamy tego potwierdzenie przez Naukę
Bardzo serdecznie pozdrawiam Wszystkich czytających i proszę o dalsze propagowanie tego tematu.
Ciekawego i słodkiego życia
Staruszku
Staram sie jak mogę -zarażona
Niby Demotywator ale sądzę że tutaj jego miejsce

Niby Demotywator ale sądzę że tutaj jego miejsce

I jeszcze ciekawostki
Cały artykułW jednej z francuskich pasiek zebrano zielony miód. Okazało się, że pszczoły miały dostęp do miętowego syropu, który był nieodpowiednio zabezpieczony przez pobliską fabrykę.
Pewien pszczelarz zebrał zielony miód ze swojej pasieki. Jego kolor nie był zachęcający, jednak mężczyzna postanowił go spróbować. Okazało się, że miód miał posmak mięty.
Cały artykułPonad dwa tysiące policjantów w województwie pomorskim zostało przeszkolonych, by zapobiec nadmiernemu ginięciu pszczół. - Każdego roku ginie ok. 25 procent populacji pszczół - podkreślił Aleksander Mach, dyrektor Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku, który przeprowadził szkolenie na wyraźną prośbę policji.
Szkolenie funkcjonariuszy dotyczyło przede wszystkim prawnych aspektów w zakresie prawidłowego wykonywania zabiegów ochrony roślin, poinformował Jarosław Cichocki specjalista PODR ds. pszczelarstwa.
Jolu bardzo dziękuję
Myślę, że pszczółki też by Tobie podziękowały !
Myślę, że pszczółki też by Tobie podziękowały !
Co do tego incydentu z zielolnym miodem to wyczytałam dziś w gazecie, że był jeszcze i czerwony
. Producenci syropu odmówili dziennikarzom spotkania...