Park Skaryszewski im. I.J.Paderewskiego w Warszawie
Moderator: Lamika
Re: Park Skaryszewski im. I.J.Paderewskiego w Warszawie
Alicjo
jak zwykle pięknie 
W taki prawie letni dzień jak dzisiaj, dobrze było iść do parku chociażby po to, by posłuchać ptasich chórów. Powietrze aż drżało od nawoływania się sikorek i pogwizdywania kosów, dominowała jednak ... pieśń wilgi w szpaczym wykonaniu
Tak na prawdę, to poszłam sprawdzić, czy dzięcioł średni wprowadził się już do dziupli, którą zaczął budować (wykuwać) ponad tydzień temu

F I L M I K 1
Ku mojemu zaskoczeniu, zastałam go jeszcze przy pracy ale już wióry wyrzucał siedząc w środku

F I L M I K 2
Nie opodal na trawniku spacerował sobie inny dzięcioł, może ochroniarz

Po przeciwnej zaś stronie, grzywacz prezentował swój piękny płaszczyk
CDN
Tak na prawdę, to poszłam sprawdzić, czy dzięcioł średni wprowadził się już do dziupli, którą zaczął budować (wykuwać) ponad tydzień temu

F I L M I K 1
Ku mojemu zaskoczeniu, zastałam go jeszcze przy pracy ale już wióry wyrzucał siedząc w środku

F I L M I K 2
Nie opodal na trawniku spacerował sobie inny dzięcioł, może ochroniarz

Po przeciwnej zaś stronie, grzywacz prezentował swój piękny płaszczyk
CDN
Pięknych widoków wiosennej roślinności nie brakuje, obojętnie, z którego miejsca by nie spojrzeć

Policyjne koniki na tle wiosennej zieleni też świetnie się prezentują

Magnolia jeszcze gdzie nie gdzie ma pączki ale generalnie już przekwita

Osobliwość. To drzewko zostało powalone przez wichurę a kontakt z pniem ma jedynie przez kawałek kory z niewielkim włóknem. Ono tak bardzo chciało żyć i żyje. Ma już piękne zielone gałązki

CDN

Policyjne koniki na tle wiosennej zieleni też świetnie się prezentują

Magnolia jeszcze gdzie nie gdzie ma pączki ale generalnie już przekwita

Osobliwość. To drzewko zostało powalone przez wichurę a kontakt z pniem ma jedynie przez kawałek kory z niewielkim włóknem. Ono tak bardzo chciało żyć i żyje. Ma już piękne zielone gałązki

CDN
Nawet nie wiedziałam, że kowalik stosuje praktykę podobną do dzięciołów. Nakryłam go, jak wybierał z karmnika po jednym ziarenku i każde wsuwał w innym miejscu pod korę (na zimę jak znalazł, o ile kto inny nie znalazł)

Kacze drzewo
Jak się dobrze przyjrzycie, to na górze, przy rozwidleniu, zobaczycie samicę krzyżówki a na dole, przy pierwszym konarze - samca. Czego ta parka tam szukała
Nie wiem. Obejrzałam całe drzewo i nie ma tam żadnej, odpowiedniej dziupli na gniazdo dla kaczek (dziupla widoczna na zdjęciu jest bardzo płytka).

Dla tych, którym ciężko znaleźć, zamieszczam dwa osobne powiększenia

CDN

Kacze drzewo

Dla tych, którym ciężko znaleźć, zamieszczam dwa osobne powiększenia

CDN
Alicjo
Piękna jest wiosna w Parku Skaryszewskim
Filmiki z dzięciołem rewelacyjne
Ile ten biedny dzięcioł się napracował
Ale tam do wynoszenia trocin potrzebna była solidna łopata a nie mały ptasi dziobek 
Filmiki z dzięciołem rewelacyjne
Wiosenny, bardzo płochliwy rudzik. Zanim doszłam, podśpiewywał sobie beztrosko

Kos też zamilkł na mój widok ale po chwili, przeskoczył na wyższą gałązkę i od nowa zaczął uwodzić buszującą w zeschłych liściach kosicę

Pewnie spacer po parku bez spotkania z wiewiórką byłby nieważny
ta jeszcze nie pozbyła się srebrnego, zimowego futerka

CDN

Kos też zamilkł na mój widok ale po chwili, przeskoczył na wyższą gałązkę i od nowa zaczął uwodzić buszującą w zeschłych liściach kosicę

Pewnie spacer po parku bez spotkania z wiewiórką byłby nieważny

CDN
Po takim spacerze, aż weselej na duszy 
Alicjo,przepraszam,że skomentowałam po pierwszej serii,ale nie mogłam się powstrzymać
Dołączam do opinii Lamiki,że filmy trzeba utrwalić w pamięci forum