Obserwacje Ssaków
Moderator: Lamika
Re: Obserwacje Ssaków
Dziś na polach Oborskich kilkanaście saren.

One leżą.Pewnie się zmęczyły szukaniem jedzenia. A może tam jest karmnik i odpoczywają po obiedzie 
Dzisiaj rano, na topoli włoskiej przed moimi oknami, tej z gniazdami grzywaczy, zobaczyłam uwijającą się wiewiórkę. Biegała po pniu trochę w górę, po chwili trochę w dół, w to samo miejsce między gałęziami, na wysokości moich okien i znów w górę.
Minęła chwila zanim zorientowałam się jaki jest cel tych wędrówek - wiewiórka ząbkami odgryzała cienkie gałązki i zanosiła je w jedno miejsce, jakoś je tam układając - wiewiórka po prostu budowała gniazdo!
Samego gniazda nie widziałam, bo przysłaniają go gałęzie. Po pewnym czasie pojawiła się druga wiewiórka, nieco ciemniejsza i obie gdzieś zniknęły.
Nie wiem, czy w tym gnieździe wiewiórka zamieszka? Wiewiórki budują kilka gniazd: jedno lęgowe, inne do odpoczynku lub jako zapasowe.
Zdjęcia z akcji budowania gniazda - niestety nie wyszedł moment gdy widać było, jak niesie w pyszczku gałązkę - jest za szybka

Minęła chwila zanim zorientowałam się jaki jest cel tych wędrówek - wiewiórka ząbkami odgryzała cienkie gałązki i zanosiła je w jedno miejsce, jakoś je tam układając - wiewiórka po prostu budowała gniazdo!
Samego gniazda nie widziałam, bo przysłaniają go gałęzie. Po pewnym czasie pojawiła się druga wiewiórka, nieco ciemniejsza i obie gdzieś zniknęły.
Nie wiem, czy w tym gnieździe wiewiórka zamieszka? Wiewiórki budują kilka gniazd: jedno lęgowe, inne do odpoczynku lub jako zapasowe.
Zdjęcia z akcji budowania gniazda - niestety nie wyszedł moment gdy widać było, jak niesie w pyszczku gałązkę - jest za szybka

Dzisiaj miałam niespodziewanie spotkanie ze zwierzątkiem, które ostatnio widziałam kilka lat temu
To łasiczka, która szukała czegoś pod drzewem i nie za bardzo przejmowała się, tym, że jest obserwowana
Była tak ruchliwa, że ledwo udało mi się złapać ją całą na jednym zdjęciu.

Tutaj do znalezienia na pniu drzewa

Po chwili nagle zniknęła - może w norce?

To łasiczka, która szukała czegoś pod drzewem i nie za bardzo przejmowała się, tym, że jest obserwowana
Była tak ruchliwa, że ledwo udało mi się złapać ją całą na jednym zdjęciu.

Tutaj do znalezienia na pniu drzewa

Po chwili nagle zniknęła - może w norce?