Obserwacje Ssaków
Moderator: Lamika
Re: Obserwacje Ssaków
Przyszły zobaczyć, kto je podgląda. 
Apollo pisze:Przyszły zobaczyć, kto je podgląda.
Tam sem myslel
A jeśli już jesteśmy przy dzikach no to nie omieszkam pochwalić się kolejną obserwacją. Szczerze to trochę wymęczyło mnie tropienie dzisiaj moich ulubieńców ale było warto. Znalazłem watahę liczącą ponad 20 osobników chociaż odkąd zacząłem je podchodzić dałbym sobie uciąć obie rynce, że jest ich około 10.
Słuchajcie, to jest niesamowite jak one potrafią się kamuflować! Będę to powtarzał do znudzenia ale tak właśnie jest. Kto nigdy nie podchodził dzików ten nie wie jak jest naprawdę. Siedziały sobie na niewielkiej polance, na której rosło kilka młodych drzewek, jakieś chaszcze itp. Widziałem gołym okiem jak i przez lornetkę jak przechadzają się między "kępkami" suchej, wysokiej trawy. Mimo sporych rozmiarów były niemal niewidoczne, ich obecność zdradzało jedynie spontaniczne trzepotanie kudłatymi uszami. A i wtedy widziałem jedynie 3 osobniki
Nawet gdybym ich nie zagnał na oziminę to pola znajdujące się w pobliżu lasów są i tak stale "odwiedzane" przez dziki i inną zwierzynę. Teraz, zimą, dziki na polu to nie problem. Dopiero późną wiosną, kiedy rośliny uzyskają odpowiednią wysokość i zakwitną na dobre, zwierzęta lubią przenieść się z lasu np. do rzepaku gdzie moszczą sobie legowiska i żerują. Na takim 10 hektarowym polu czy też większym czują się bezpiecznie.
Odnośnie ambon - w moich okolicach na całe szczęście są bardzo rzadko odwiedzane
... no chyba, że przeze mnie 
Odnośnie ambon - w moich okolicach na całe szczęście są bardzo rzadko odwiedzane
Re: Re:
Apollo pisze:A ja obgryzłem wszystkie paznokcie w obawie, czy dziki nie ruszyły na Acciego! Ja na ich widok zawstydziłbym Usaina Bolta.
Tyle, że za Usaina Bolta robiły dziki uciekając przed Accim
Birds of a feather flock together.
Spotkałem Acciego - i wiem, że nie taki diabeł straszny. 
- lubonianka
Niezła historia
Skończyła się fajnym zdjęciem i poprawieniem rekordów życiowych w bieganiu
tudzież skoków przez przeszkody
Co za czasy... dziki nie gonią człowieka tylko człowiek dziki
No i dzięki temu oglądamy ich piękne ryjki, a nie ... tyłki