Na autokar się spóźniłam, ale obejrzałam piękne zdjęcia. Widoki piękne Kubku
Wyżyna Krakowsko-Częstochowska- Nasze wędrówki
Moderator: Lamika
Re: Wyżyna Krakowsko-Częstochowska- Nasze wędrówki
W naszej Baszcie Męczarni też jest takki fotel....
Dzisiaj zapraszam do Olsztyna koło Częstochowy. Miejsce najbardziej bliskie mojemu sercu .
Zamek w Olsztynie
Ruszamy. Wejście główne

Zamek w Olsztynie-Wikipedia
cdn.
Zamek w Olsztynie
Ruszamy. Wejście główne

cdn.
Fajny zamek,a gdzie Biała Dama?
Ten zamek chyba jest w trakcie remontu
Ja całkiem poważnie pisałam kiedyś o szukaniu możliwości odbudowy zamków.Powinno się lobbować za takim rozwiązaniem 
Jestem raczej przeciwna chaotycznej odbudowie. A że będzie chaotyczna można domniemywać, bo nikt właściwie nie wie, jak te zamki wyglądały. Zburzone tak dawno, że żadnej dokumentacji nie ma, a budowanie od nowa to będzie Disneyland. Lepsze prawdziwe ruiny - byle zabezpieczone, niż nieprawdziwe zamki.emen5 pisze:Ja całkiem poważnie pisałam kiedyś o szukaniu możliwości odbudowy zamków.Powinno się lobbować za takim rozwiązaniem
Birds of a feather flock together.
78, Alicjo, Białej Damy nie spotkałem 
Emen5, takiego kapitalnego remontu nie było i chyba nie będzie. Zrobiono punkt widokowy na baszcie Starościńskiej, podniesiono mury zamku górnego o kilkadziesiąt centymetrów ( rok 2002, chyba) ogrodzono. Więcej nic mi nie przychodzi do głowy
Emen5, takiego kapitalnego remontu nie było i chyba nie będzie. Zrobiono punkt widokowy na baszcie Starościńskiej, podniesiono mury zamku górnego o kilkadziesiąt centymetrów ( rok 2002, chyba) ogrodzono. Więcej nic mi nie przychodzi do głowy