Czemu nie, tylko co ze zbytem, przy tak wysokiej produkcjiJola pisze:AlicjoA może by tak zalożyc hodowlę? Parka calkiem przystojna
Wszystkie domowe zwierzaki są nasze ;)
Moderator: Lamika
Re: Wszystkie domowe zwierzaki są nasze ;)
Mam nadzieję,że ten z podwórka wyszedł tylko na spacer 
Od niedzieli znów gościmy u siebie Nutkę. Jaśnie Pani ma już chyba klatkę urządzoną wg swojego gustu, bo nawet nie bardzo chce z niej wychodzić. Za to gdy się złości, że dostała za mało sałaty lub pietruszki, to przestawia mebelki z kąta w kąt.
Z klatki najlepiej wyjmować ją razem z łóżeczkiem

Najedzona, lubi odpoczywać w tuneliku

Stąd też może obserwować. co się dzieje w pokoju

Dopiero niedawno doczytałam się, że używana do tej pory nazwa "świnka morska" nie jest nazwą prawidłową, co podobno wynika z błędnego tłumaczenia. Nowa nazwa "kawia domowa", bardziej mi się podoba.
Z klatki najlepiej wyjmować ją razem z łóżeczkiem

Najedzona, lubi odpoczywać w tuneliku

Stąd też może obserwować. co się dzieje w pokoju

Dopiero niedawno doczytałam się, że używana do tej pory nazwa "świnka morska" nie jest nazwą prawidłową, co podobno wynika z błędnego tłumaczenia. Nowa nazwa "kawia domowa", bardziej mi się podoba.
/Wikipedia/We wcześniejszej polskiej literaturze zoologicznej dla określenia gatunku Cavia porcellus używana była nazwa zwyczajowa „świnka morska”. W wydanej w 2015 roku przez Muzeum i Instytut Zoologii PAN w Warszawie publikacji „Polskie nazewnictwo ssaków świata” rodzajowi Cavia nadano nazwę kawia, zaś niegdysiejszej „śwince morskiej” kawia domowa. Zmiana wiąże się z tym, że przyjęta w potocznym rozumieniu nazwa „świnka” wynikała z błędnego tłumaczenia nazwy hiszpańskojęzycznej na angielską, a z języka angielskiego na poszczególne języki narodowe. Pozostałe gatunki rodzaju Cavia nie były zwane świnkami, a – jak zauważyli autorzy – świnka pospolita to nazwa ryby (Chondrostoma nasus). Z tych powodów ujednolicono nazwę rodzajową gatunku Cavia porcellus do stosowanej w odniesieniu do pozostałych kawii. W XIX-wiecznych opracowaniach oprócz nazw „świnka” i „świnka morska” używano również nazwy „morświnka”.
A ja wolę świnkę od kawii
Bardziej swojsko brzmi
A tak w ogóle Nutka jest bardzo sympatyczna 
Alicjo
kot z kitą podobny do Klakiera, który zaginął, tzn. to nie on, bo nasz był dłuższy, ale może podobnej rasy.
Nutka ładniutka
Nutka ładniutka
Przytulanki piękne,ale w niebezpiecznym miejscu siedzą