Zagadka - zastrzelony burmistrz
Moderator: Lamika
Re: Zagadka - zastrzelony burmistrz
Tak.
"Przegrana nie jest naturalną częścią gry" - Magnus Carlsen
Czy ksiądz powiedział/zasugerował podczas swojej mowy że burmistrz jest mordercą?
Nie.
czy ksiądz w swojej mowie namawiał do zabójstwa?
Ksiądz wygłasza mowę pożegnalną. - nie ma tu żadnej wzmianki o pogrzebie.Jednak na pytanie Lamiki "cz to był pogrzeb",Sokolnik odpowiada "tak".Jednak późniejsze odpowiedzi nie wskazują na pogrzeb.Ja wykoncypowałem dwie wersje odpowiedzi.
1.Burmistrz spóźnił się na własny pogrzeb.Po przybyciu został zastrzelony i położony do trumny.
Głupie prawda?
2.Może chodziło o pożegnanie księdza,który odchodził z parafii.W swojej mowie powiedział coś co wstrząsnęło słuchaczami.Spóźniony burmistrz,nie wiedząc co powiedział ksiądz,powiedział coś, co w kontekście wypowiedzi księdza,spowodowało zastrzelenie go z zemsty.
1.Burmistrz spóźnił się na własny pogrzeb.Po przybyciu został zastrzelony i położony do trumny.
2.Może chodziło o pożegnanie księdza,który odchodził z parafii.W swojej mowie powiedział coś co wstrząsnęło słuchaczami.Spóźniony burmistrz,nie wiedząc co powiedział ksiądz,powiedział coś, co w kontekście wypowiedzi księdza,spowodowało zastrzelenie go z zemsty.
Jak go zastrzelili,to już był pogrzeb 
Odp:
Burmistrz przyczynił się do śmierci zmarłego /zabił go (?), podczas swojej przemowy zostaje zmuszony/przyznaje się przez przypadek że to on jest mordercą. Ktoś z rodziny zmarłego zabija burmistrza.
Albo coś takiego.
Burmistrz przyczynił się do śmierci zmarłego /zabił go (?), podczas swojej przemowy zostaje zmuszony/przyznaje się przez przypadek że to on jest mordercą. Ktoś z rodziny zmarłego zabija burmistrza.
Albo coś takiego.
78 pisze:Jak go zastrzelili,to już był pogrzeb
78 pisze:W swojej mowie powiedział coś co wstrząsnęło słuchaczami.Spóźniony burmistrz,nie wiedząc co powiedział ksiądz,powiedział coś, co w kontekście wypowiedzi księdza,spowodowało zastrzelenie go z zemsty.
Dokładnie doszedłem do tych samych wniosków. Kluczowe są tu obie przemowy. W swojej ksiądz niechcący wskazuje winnego, ale dopiero po wypowiedzi burmistrza staje się jasne, że winnym zbrodni jest on sam. Długo się zastanawiałem, co łączyło księdza i burmistrza. Przyszło mi do głowy, że spowiedź, wyznanie winy. Nasunęło się kolejne pytanie: dlaczego ta spowiedź była szczególna i jak miałaby znaleźć sie w obu przemówieniach i doprowadzić do śmierci burmistrza. Dlatego zapytałem m.in. czy ksiądz jest kapłanem od niedawna. Bo jeśli była to pierwsza spowiedź księdza w tym miejscu i pierwsza spowiedź burmistrza u tegoż księdza, to... teraz rozumiecie? Ksiądz na trumną ( bo od początku do końca jest to pogrzeb w mojej wersji
Jest mały szkopuł...Lamika zadała pytanie, które przekreśliło moją historię... Czy ksiądz coś powiedział na temat morderstwa ?.
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Mirtusz
Jakżeś na to wpadł?
Idealna odpowiedź - a ja faktycznie zawiniłem, ksiądz mówił na temat morderstwa. Gratuluję! A niedługo kolejna zagadka