Tak blisko , żeby wyrwać dzikowi trochę szczeciny z grzbietu, czy tak, żeby dzik mógł wyrwać Tobie kawałek spodniAccipiter pisze:dzik 15-16 obserwowane z baaardzo bliska
Obserwacje Ssaków
Moderator: Lamika
Re: Obserwacje Ssaków
Birds of a feather flock together.
Raczej to drugie niestety. Chciałem wejść do lasu przez gęste krzaki i nie zauważyłem, że pod nimi dziki wymościły sobie legowisko. Wystarczyło, że zrobiłem krok, one momentalnie ruszyły a ja wyciąłem orła z tego wszystkiego. Na szczęście wybiegły nieco dalej ode mnie, inaczej dostałbym z tarana.
29.01.2017
Wieczorny wypad w teren zaowocował obserwacją lisów. 5 widzianych osobników + 2 słyszane nieopodal. Wysoka aktywność spowodowana jest zapewne rują. Tydzień temu także widziałem 2 lisy tyle, że za dnia. Jeden był lekko pokiereszowany, coś stało mu się w przednią łapę, pewnie oberwał od innego lisa.
Dziś jeszcze było kilka saren. Myślałem, że wraz z nastaniem nocy pojawią się większe ich ilości ale dziś akurat nie były chętne wyjść na otwartą przestrzeń.
Wieczorny wypad w teren zaowocował obserwacją lisów. 5 widzianych osobników + 2 słyszane nieopodal. Wysoka aktywność spowodowana jest zapewne rują. Tydzień temu także widziałem 2 lisy tyle, że za dnia. Jeden był lekko pokiereszowany, coś stało mu się w przednią łapę, pewnie oberwał od innego lisa.
Dziś jeszcze było kilka saren. Myślałem, że wraz z nastaniem nocy pojawią się większe ich ilości ale dziś akurat nie były chętne wyjść na otwartą przestrzeń.
Witam!
Z dzisiejszego dnia mam dwie obserwacje dzików - na jednego osobnika natknąłem się przypadkiem podczas spaceru przez młodnik. Swoją mową ciała dał mi wyraźnie do zrozumienia, żebym szybko się wycofał - posłuchałem

Wieczorem z kolei obserwowałem watahę wychodzącą na żer - blisko 30 osobników.
Z dzisiejszego dnia mam dwie obserwacje dzików - na jednego osobnika natknąłem się przypadkiem podczas spaceru przez młodnik. Swoją mową ciała dał mi wyraźnie do zrozumienia, żebym szybko się wycofał - posłuchałem
Wieczorem z kolei obserwowałem watahę wychodzącą na żer - blisko 30 osobników.
Podczas poniedziałkowego spaceru natknęliśmy się na cztery dziki.W ogóle nie zwracały na nas uwagi.
Dziki w Lasku Bródnowskim

Dziki w Lasku Bródnowskim

Świetny filmik
Młode dziki zachowują się jak młode psiaki
A to dokładne mycie też niezwykłe

Dziś spotkałem polującego lisa

oraz spokojnego zająca.

oraz spokojnego zająca.