Park Skaryszewski im. I.J.Paderewskiego w Warszawie
Moderator: Lamika
- DługiMarek
Re: Park Skaryszewski im. I.J.Paderewskiego w Warszawie
Tylko jedno słowo-BRAWO !!! 
Piękne zdjęcia jak zwykle , ale Alicjo masz niezwykłe umiejętności w obserwowaniu i pstrykaniu w odpowiednim momencie 
Wszystkie fotki są piękne a z gimnastykującą się gęsią to już super

Wszystkie fotki są piękne a z gimnastykującą się gęsią to już super
Alicja
jak zwykle piękne zdjęcia i na dodatek ciekawe obserwacje ptaków 
Jak ktoś umie patrzeć, to wcale nie musi jechać na koniec świata, żeby zrobić ciekawe zdjęcie
Jak ktoś umie patrzeć, to wcale nie musi jechać na koniec świata, żeby zrobić ciekawe zdjęcie
Alicjo piękny miałaś spacer
zdjęcia rewelacja

zdjęcia rewelacja
Alicjo czy to na pewno Gawron? Bo dla mnie to może być i Czarnowron
Przykładowa fota z neta Czarnowrona

Przykładowa fota z neta Czarnowrona

Trza się zapytać forumowych ekspertów 
Alicjo
piękny miałaś spacer po Parku
zdjęcia nadają się do konkursu...startuj 
10 dni już minęło a gęś zbożowa nadal pływa po jeziorku
może zostanie u nas na zimę

Jedyny portrecik jaki udało się jej dzisiaj zrobić

Gąska zajęta obiadem, nie była chętna do współpracy

Żerowanie na wodzie
Ma używanie. Tyle liści pospadało do wody, że nawet na brzeg nie musi wychodzić.
CDN

Jedyny portrecik jaki udało się jej dzisiaj zrobić

Gąska zajęta obiadem, nie była chętna do współpracy

Żerowanie na wodzie
Ma używanie. Tyle liści pospadało do wody, że nawet na brzeg nie musi wychodzić.
CDN
Spotkałam też starych znajomych. Czernicę, która już nie ucieka w popłochu na widok człowieka przy brzegu i sójkę, która siada 2 metry przed aparatem i domaga się poczęstunku

Sprawdziłam, że karmniczki dla małych ptaszków są uzupełniane dla bieżąco. Wrona siwa też sprawdziła

Spacer zakończyłam przy kapliczce. Tak wygląda już ubrana na listopadowe święto.

Tekst zaczerpnięty z Portalu internetowego Mieszkańców WSM Grochów

Sprawdziłam, że karmniczki dla małych ptaszków są uzupełniane dla bieżąco. Wrona siwa też sprawdziła

Spacer zakończyłam przy kapliczce. Tak wygląda już ubrana na listopadowe święto.

Kapliczka znajduje się we wschodniej części Parku Skaryszewskiego, w bocznej alejce, obok wodospadu. Zaprojektował ją architekt Janusz Alchimowicz. Wykonana jest z betonu i stali oraz zabielona wapnem. Ta malownicza kapliczka wzorowana jest na sztuce ludowej. We jej wnęce umieszczono wizerunek Matki Boskiej. Obiekt zwieńczono krzyżem.
W 1937 r. była wystawiana na międzynarodowej wystawie "Sztuka i Technika" w Paryżu. Przed wybuchem II wojny światowej wygrała także konkurs Instytutu Propagandy Sztuki.
Podczas okupacji spełniała rolę miejsca kultu - modlili się tu mieszkańcy Pragi i Saskiej Kępy. Była również skrzynką kontaktową praskiego ruchu oporu. Łączniczki sprzątając wokół niej, zostawiały we wnęce ponad niszą korespondencję.
Po wojnie, głównie w przeddzień rocznicy wybuchu powstania warszawskiego, przed kapliczką spotykają się byli akowcy.
Tekst zaczerpnięty z Portalu internetowego Mieszkańców WSM Grochów