Obserwacje ptaków 2015
- lubonianka
Re: Obserwacje ptaków 2015
Dziękuję za miłe komentarze- Nie pozostaje nam nic innego, jak czekać na deszcz
wtedy wrócą kolory i życie.
- lubonianka
W sobotni poranek w towarzystwie dwóch panów (pan z OTOPu i znany wszystkim-kolega Apollo) udałam się nad duże zbiorniki w okolicach Nysy, Otmuchowa i Paczkowa.
Wyjechałam wcześnie i przez połowę drogi towarzyszyła mi mgła. Potem trochę opadła i udało mi się w przelocie zrobić jedno foto

Na miejscu pierwsze powiedziały nam "dzień dobry" mewy

przechodząc w dogniejsze miejsce obserwacji przywitaliśmy się z gąsiorkiem- ten był słabo śpiewający, bo ktoś ukradł mu dwie linie (uważni obserwatorzy pamiętają moje szpaki na pięciolonii
).

Śpiewu tego kwiczoła chyba nikt nie usłyszy
Swoją drogą, dobrze, że jest na ciągłej, a nie przerywanej

Wyjechałam wcześnie i przez połowę drogi towarzyszyła mi mgła. Potem trochę opadła i udało mi się w przelocie zrobić jedno foto

Na miejscu pierwsze powiedziały nam "dzień dobry" mewy

przechodząc w dogniejsze miejsce obserwacji przywitaliśmy się z gąsiorkiem- ten był słabo śpiewający, bo ktoś ukradł mu dwie linie (uważni obserwatorzy pamiętają moje szpaki na pięciolonii

Śpiewu tego kwiczoła chyba nikt nie usłyszy

Ostatnio zmieniony niedziela, 30 sierpnia 2015, 16:43 przez lubonianka, łącznie zmieniany 2 razy.
- lubonianka
Będąc w klimacie drogówki... ten brodziec piskliwy,

zawsze miał zielone światło

zawsze miał zielone światło

- lubonianka
Dalej ujrzeliśmy czaple białe: stojące,

latające

i powykręcane- osobnik z prawej

Nie śmiać się, ktoś tak potrafi?
Siwuchy też były ciekawe, były wersje bezszyjne (z lewej), żyrafowe -dla porównania ze "zwykłą" białą

latające

i powykręcane- osobnik z prawej

Nie śmiać się, ktoś tak potrafi?
Siwuchy też były ciekawe, były wersje bezszyjne (z lewej), żyrafowe -dla porównania ze "zwykłą" białą

- lubonianka
i powykręcane ... ale to już efekt podpatrywania białych!

Zauważyliście, że i białe i szare są "prawoskrętne"?
Mogłyby wymyślić inne numery, no ale jak widać myślenie boli. Te zostały zesłane na "bezludną wyspę"
a te, bardziej cywilizowane nadają się już "do ludzi"

Zauważyliście, że i białe i szare są "prawoskrętne"?
Mogłyby wymyślić inne numery, no ale jak widać myślenie boli. Te zostały zesłane na "bezludną wyspę"

a te, bardziej cywilizowane nadają się już "do ludzi"

Ostatnio zmieniony niedziela, 30 sierpnia 2015, 16:46 przez lubonianka, łącznie zmieniany 1 raz.
- lubonianka
Kolejne przejście w nowy teren zaowocowało w dzwońca i cierniówkę

Ostatnio zmieniony niedziela, 30 sierpnia 2015, 15:48 przez lubonianka, łącznie zmieniany 1 raz.
- lubonianka
A potem to już zachwyciły mnie takie oto piękne widoki
Szkoda, że takie dalekie, ale przynajmniej nikomu nie przeszkadzaliśmy i w ciszy mogliśmy podziwiać...

CDN

CDN
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 sierpnia 2015, 16:52 przez lubonianka, łącznie zmieniany 1 raz.
Widzę, że ptaków coraz więcej 
Te fotki to z Otmuchowa?
Te fotki to z Otmuchowa?
- lubonianka
Accipiter pisze:Widzę, że ptaków coraz więcej
Te fotki to z Otmuchowa?
Jeszcze jest kilka "perełek". Piszę dalej... Co do miejsc- kilka zbiorników "zaliczyliśmy" i dokładne pytania o lokalizację proszę kierować do Apolla
Acci, "zaliczaliśmy" alfabetycznie, czyli: Nysa, Otmuchów, Paczków. 
Do Głębinowskiego dojechaliśmy od strony Bukowa. Fotki brodźca i większość fot czapli są z Otmuchowskiego (z okolic Wilamowej), a od dzwońców i cierniówki rozpoczął się marsz do Otmuchowskiego w rejonie Lubiatowa. Paczkowskie (Kozielno) "zrobiliśmy" od strony plaży w Kozielnie, a Topolę - od drogi do Kamieńca Ząbk.
Do Głębinowskiego dojechaliśmy od strony Bukowa. Fotki brodźca i większość fot czapli są z Otmuchowskiego (z okolic Wilamowej), a od dzwońców i cierniówki rozpoczął się marsz do Otmuchowskiego w rejonie Lubiatowa. Paczkowskie (Kozielno) "zrobiliśmy" od strony plaży w Kozielnie, a Topolę - od drogi do Kamieńca Ząbk.