Krakowskie kopce
Moderator: Lamika
Re:
Lamiko, to tylko dla Was przygotowałam taki maraton - dwa kopce na razLamika pisze:GarruluskoBardzo się zdyszałaś zdobywając te kopce jeden po drugim
Widoki z nich wspaniałe, więc warto było. a my wcale nie zmęczeni dziękujemy za wycieczkę
Ja na każdy szłam innego dnia
Przy wychodzeniu na kopce najgorszy jest wiatr, a tym razem wiało dość mocno i miałam wrażenie, że mnie zdmuchnie
Re: Krakowskie kopce
Dobrze Garrulusko, że Cię wiatr nie zdmuchnął, bo razem z Tobą zdobywaliśmy kopce i obejrzeliśmy piękną panoramę Krakowa
Dziękuję 
Odkryłam w Krakowie jeszcze jeden kopiec
Jest to tak zwany "Kopiec Lutrów", Kopiec Arian w Łuczanowicach, wsi, która w 1973 roku została włączona do Krakowa i obecnie jest częścią dzielnicy Nowa Huta.
W 1938 roku cmentarz został przekazany zborowi ewangelickiemu. Odrestaurowano go w 1993 roku i ponownie poświęcono. Od tego czasu co roku we wrześniu krakowscy ewangelicy odprawiają tu ekumeniczne nabożeństwa.

Widok spod kopca - widać kombinat - hutę

Jest to tak zwany "Kopiec Lutrów", Kopiec Arian w Łuczanowicach, wsi, która w 1973 roku została włączona do Krakowa i obecnie jest częścią dzielnicy Nowa Huta.
ŹródłoW Łucznowicach istniał zbór Braci Polskich, ruchu religijno-społecznego wyodrębnionego około 1563 z grupy polskich kalwinów w osobny zbór, stanowiący najbardziej radykalny odłam reformacji w Polsce, których nazywano arianami. Posiadali oni tamże cmentarz, który wobec narastających profanacji dokonywanych przez gawiedź na krakowskim cmentarzu ariańskim przy ul. Wesołej służył mieszkańcom Krakowa. W 1687 wyrokiem trybunalskim zbór ten został na zawsze zamknięty i zniesiony.
[...]
1787. W roku tym ówczesny właściciel wsi, Marcjan Żeleński, usypał na cmentarzu, wysoki na ok. 4 m kopiec grobowy, tzw. Kopiec Arian (zwany przez okoliczną ludność Kopcem Lutrów),
[...]
ŹródłoKOPIEC - CMENTARZ
Miejsce wybrane było świetnie. Niedaleko dworu, a jednocześnie na wzniesieniu górującym nad okolicą. Tutaj, na wzniesieniu, na wysokości 227 metrów n.p.m. znajdowało się, wedle miejscowej tradycji, cmentarzysko kurhanowe. Pułkownik Marcjan Żeleński, założył na wzgórzu nekropolię rodową. Przeniósł szczątki przodków z kaplicy dworskiej do krypty grobowej, nad którą wybudowano kopiec. Miał on wysokość 4 metry, a szerokość u podstawy sięgała 8 metrów. Na nim ustawiono smukłą kolumnę o wysokości około 4 metrów z białego wapienia pińczowskiego, bogato zdobioną epitafiami, herbem Ciołek i zwieńczoną falistą kopułą podobną do urny.
W 1938 roku cmentarz został przekazany zborowi ewangelickiemu. Odrestaurowano go w 1993 roku i ponownie poświęcono. Od tego czasu co roku we wrześniu krakowscy ewangelicy odprawiają tu ekumeniczne nabożeństwa.

Widok spod kopca - widać kombinat - hutę

Emen
to jest drugi kopiec w Nowej Hucie, bo bardzo stary Kopiec Wandy też jest na terenie Nowej Huty. Badania archeologiczne wykazały, że na terenie Nowej Huty było osadnictwo starsze niż na terenie Krakowa