[2017] Wpadły mi w oko...
Re: [2017] Wpadły mi w oko...
Tyle gatunków,a z każdym wzorowa sesja
A co do pełzaczy pierwszy prawie na pewno ogrodowy,drugi pewnie leśny,ale pełzacze to trudna sprawa,więc pewny nie jestem
.
21 V 2017 - Pierwoszów i Grzybno
Pod Wrocławiem, na terenie częściowo zrekultywowanej (a częściowo jeszcze czynnej) piaskowni urzęduje od paru lat (podobno) łabędź trąbiący:

Poza tym >20 brzegówek, 1 łabędź niemy, krzyżówki. Podobno są też 4 żołny, ale nie udało mi się ich wypatrzeć.
Za to na stawach w Grzybnie - para błotniaka stawowego, 11 żurawi, kilka krakw, 2 bąki, łabędź krzykliwy i trznadel

Poza tym >20 brzegówek, 1 łabędź niemy, krzyżówki. Podobno są też 4 żołny, ale nie udało mi się ich wypatrzeć.
Za to na stawach w Grzybnie - para błotniaka stawowego, 11 żurawi, kilka krakw, 2 bąki, łabędź krzykliwy i trznadel
- lubonianka
Re:
Lamika pisze:Nie rozumiem... Ten na zdjęciu to który, jak nie trąbiący....
Lamiko, łabędź jest trąbiący, na pewno
Trznadel czubek postawił,skrzydełka opuścił i czemuś bardzo się dziwi 
23 V 2017 - stawy w Raszynie
Podwarszawskie południowe okolice to nie tylko Faszyn From Raszyn - to także rezerwat Stawy Raszyńskie (choć leżą w Falentach).
Byłem tam wczoraj dość późno, tuż przed zachodem słońca, więc miałem okazję podziwiać feerię pomarańczy i czerwieni. A poza tym:
perkozy dwuczube

kilka rodzinek gęgaw:

berniklę kanadyjską (obecną tutaj od co najmniej kilku tygodni):

Byłem tam wczoraj dość późno, tuż przed zachodem słońca, więc miałem okazję podziwiać feerię pomarańczy i czerwieni. A poza tym:
perkozy dwuczube
kilka rodzinek gęgaw:
berniklę kanadyjską (obecną tutaj od co najmniej kilku tygodni):
trzciniaki:

głowienki:

gągołów dwie mamusie z młodymi oraz jedną parę z tokującym bonusowym samcem:

oraz:
kukułkę, czernice, krzyżówki, łabędzie nieme, łyski, zimorodka, wrony siwe, kawki, pierwiosnki, zięby, perkozki, potrzosy, cn. 3 kormorany, 2 czaple siwe, śmieszki, kilka dużych mew, rokitniczkę, kapturkę, kosy.
głowienki:
gągołów dwie mamusie z młodymi oraz jedną parę z tokującym bonusowym samcem:
oraz:
kukułkę, czernice, krzyżówki, łabędzie nieme, łyski, zimorodka, wrony siwe, kawki, pierwiosnki, zięby, perkozki, potrzosy, cn. 3 kormorany, 2 czaple siwe, śmieszki, kilka dużych mew, rokitniczkę, kapturkę, kosy.
No,no Apollo
No,no
Niedługo bedziesz lepiej znał zielone zakątki W-wy i okolice niż tubylcy