Moje akwarium

Moderator: Lamika

Awatar użytkownika
Lamika
Administrator

Post autor: Lamika »

Acci :) O rybach musi być obowiązkowo, bo to dla nich chyba jest akwarium, nie dla roślin ;) Na roslinach wodnych się nie znam, to się mądrzyć nie będę, ale widzę, że jest ładnie, zielono :)
Birds of a feather flock together.
Awatar użytkownika
Jola

Re: Moje akwarium

Post autor: Jola »

Acci :D Prawdziwa dżungla wyrosła :D No właśnie tylko neonka? A gdzie gurami? ;) :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Accipiter

Post autor: Accipiter »

Jola pisze:Acci :D Prawdziwa dżungla wyrosła :D No właśnie tylko neonka? A gdzie gurami? ;) :D
Do dżungli to jeszcze bardzo daleko ale wszystko idzie w dobrym kierunku. Gurami miało już sporo sesji więc na razie damy im odpocząć ;)

Miałem na początku maja pokazać jak wygląda zbiornik 2 miesiące po restarcie ale jeszcze trochę musimy poczekać. W czwartek robiłem podmianę wody, przyciąłem rośliny i 2 z nich musiałem przesadzić w miejsce z lepszym dostępem do światła. Dodałem szyszki olchy i znowu woda mi się mocno zabarwiła. Wcześniej nie miałem z tym problemów. Doszedłem do wniosku, że to jest też efekt zmiany podłoża, glinka, którą zastosowałem jako substrat przy grzebaniu w podłożu będzie barwić wodę, do tego jeszcze chyba za dużo szyszek olchy dodałem...ale cóż, na błędach się człowiek uczy.

Efekt nie jest taki jak sobie założyłem na początku ale powoli zaczyna mi się to akwarium podobać :)
Część roślin tak jak podejrzewałem nie dała rady, natomiast pozostałe całkiem nieźle sobie radzą. Jak się wszystko unormuje to za tydzień, no, może za 2 tygodnie pochwalę się zbiorniczkiem :)
Awatar użytkownika
Lamika
Administrator

Acci, a może nigdy nie będzie "produktu finalnego" bo wciąż będziesz coś ulepszał i zmieniał ;)
Awatar użytkownika
Accipiter

Rośliny się rozrastają to trzeba je przesadzić bądź przyciąć, takie to już są uroki, przed tym się nie ucieknie. A jeśli się choć trochę zaniedba to efekt będzie bardzo kiepski :)
To dopiero drugi miesiąc od restartu. Końcowego efektu można spodziewać się dopiero po około 6 miesiącach.... Wiem, wiem, trzeba mieć cierpliwość ale bez niej nawet nie myślałbym o założeniu akwarium :)
Awatar użytkownika
Accipiter

Witam :)
Woda w akwarium już się trochę "przegryzła", w momencie kiedy dodałem olchę i przesadzałem rośliny zapaskudziłem ją i przez ponad tydzień musiałem czekać aż się z lekka wyklaruje. Podmiana i filtracja zrobiły swoje :)
Może nawet dobrze, że zbiornik opisuję dopiero teraz ale dzięki temu znacznie lepiej się prezentuje.. przynajmniej w moim odczuciu.

Tył akwarium będzie taki jak zaplanowałem, nadwódka rośnie pięknie i ..szybko. Z międzywęźli wyrastają nowe łodygi i liście i do tego rosną w zawrotnym tempie. Przynajmniej raz w tygodniu trzeba je przyciąć i posadzić na nowo. Jeśli ten trend się utrzyma to powinna z tego rozrosnąć się niezła dżungla :)

Pozostałe rośliny jako tako sobie rosną, bez rewelacji ale dają radę.

Nie mam za bardzo czasu, żeby zrobić zdjęcia ale w między czasie coś tam pstryknę. Dzisiaj polowałem na otoski ale coś nie chciały się fotografować. Złapiemy je innym razem.
Załączniki
Widok z bliska na nadwódki i pływające stadko neonów
Widok z bliska na nadwódki i pływające stadko neonów
Gurami i Anubias, który wypuszcza nowy liść. Przesadziłem go na przód zbiornika bo w tyle trochę się gubił i niewiele światła docierało do niego.
Gurami i Anubias, który wypuszcza nowy liść. Przesadziłem go na przód zbiornika bo w tyle trochę się gubił i niewiele światła docierało do niego.
Zbiornik
Zbiornik
Awatar użytkownika
Lamika
Administrator

Acci, już teraz bardzo fajnie to wygląda. Dekoracyjne bardzo, roślinki dobrze się czują to i ryby będą, mam nadzieję, zadowolone z atrakcyjnej scenerii ;)
Awatar użytkownika
Accipiter

cd...

Raz w tygodniu dodaję nawóz. Skoncentrowane żelazo (5 ml) i potas (10 ml). Podmiana wody - z tym bywa różnie, nie jest to akwarium high-tech więc podmiany nie muszą być częste. Co tydzień lub co 2 tygodnie podmiana około 20 litrów wody.

Chemii staram się nie używać ale trzymam kilka środków w razie gdyby wystąpiły jakieś kłopoty.

Rybki dostają konkretne i urozmaicone menu :)
Dla każdej coś wyjątkowego: liofilizowane larwy owadów, pokarm w tabletkach, pokarm płatkowany różnego rodzaju....
Załączniki
Anubias
Anubias
Szukajcie a znajdziecie :) ...otosek na liściu
Szukajcie a znajdziecie :) ...otosek na liściu
Gurami
Gurami
Awatar użytkownika
Lamika
Administrator

To kijankopodobne to ten otosek :?:
Awatar użytkownika
Jola

Post autor: Jola »

Acci :D No,no :shock: Pieknie to wyglada i ryby mają sie gdzie ukrywać :D A mówiłam że będzie prawdziwa dżungla :D
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystkie zwierzęta małe i duże, czyli nasi pupile”