Obserwacje Ssaków
Moderator: Lamika
Re: Obserwacje Ssaków
Acci
spotkanie z dzikami miałeś super
, znam tą burzę myśli co robić gdy idą w Twoja stronę. Miałem kiedyś też takie spotkanie, jest nawet gdzieś filmik z tego zajścia. Ty byłeś jednak w lepszej sytuacji - miałeś jakieś drzewa,a ja tylko szczere pole
więc nagrywałem 
25.05.2015 Gierałcice:
-zając 2
-sarna ok. 10
-dzik ok.10 może kilkanaście, obserwowałem z bratem, przeszło godzinę a zaczęło się od pola rzepaku gdzie żerowały. Wtedy widzieliśmy 7 osobników, czy były tam warchlaki to ciężko powiedzieć bo wysoka roślinność utrudniała obserwację nawet tych dużych dzików. Po chwili uciekły do lasu a my za nimi
... w lesie oglądaliśmy je dłużej a hałas jaki robiły ułatwił nam zbliżenie się do nich na bardzo bliską odległość 
-zając 2
-sarna ok. 10
-dzik ok.10 może kilkanaście, obserwowałem z bratem, przeszło godzinę a zaczęło się od pola rzepaku gdzie żerowały. Wtedy widzieliśmy 7 osobników, czy były tam warchlaki to ciężko powiedzieć bo wysoka roślinność utrudniała obserwację nawet tych dużych dzików. Po chwili uciekły do lasu a my za nimi
30.05.2015 Gierałcice:
*dzik - ponownie wataha obserwowana w rzepaku, około 15 osobników
*zając - 4
*sarna - coś koło 15
*lis - 1
31.05.2015 Gierałcice:
*jenot - 2 dorosłe i 7 młodych. Chciałem tylko sprawdzić dawno nie odwiedzaną norę borsuków, miałem nadzieję, że nadal jest zamieszkana. Niespodzianką była obecność jenotów. Dla mnie to pierwsza taka obserwacja i nie ukrywam, że z dawna oczekiwana
*dzik - ponownie wataha obserwowana w rzepaku, około 15 osobników
*zając - 4
*sarna - coś koło 15
*lis - 1
31.05.2015 Gierałcice:
*jenot - 2 dorosłe i 7 młodych. Chciałem tylko sprawdzić dawno nie odwiedzaną norę borsuków, miałem nadzieję, że nadal jest zamieszkana. Niespodzianką była obecność jenotów. Dla mnie to pierwsza taka obserwacja i nie ukrywam, że z dawna oczekiwana
Re:
Lamika pisze:Małe jenotki też są ładneOby im się udało umknąć przed myśliwymi, bo nie podlegają okresowi ochronnemu (co za barbarzyństwo)
Raczej żaden z opasłych i leniwych myśliwych nie zechciałby ruszyć przez trudno dostępny teren do tych jenotów
Myślę, że mogą czuć się bezpieczne.
Ja też życzę mamie jenotowej,żeby wszystkie maluchy zdrowo wychowała
Niestety,jest to gatunek inwazyjny.No i żywią sie ptaszkami i ich jajami 
23.07.2015 Gierałcice:
*dzik - stado co najmniej 7 osobników żerujących w pszenicy.
*zając - 6. Ładnie, ładnie, coraz częściej i coraz więcej. Dobry czas dla zajęcy. Od 2-3 lat widuję je częściej niż lisy
*lis - 1
*dzik - stado co najmniej 7 osobników żerujących w pszenicy.
*zając - 6. Ładnie, ładnie, coraz częściej i coraz więcej. Dobry czas dla zajęcy. Od 2-3 lat widuję je częściej niż lisy
*lis - 1