Dbajmy o nasz polski język....
Moderator: Lamika
Re: Dbajmy o nasz polski język....
Lamiko,to "krakusy" mają łatwiej.Oni nie idą na dwór,tylko na pole.
- DługiMarek
Nie tylko krakusy-u mnie też mówi się "na pole" Była Galicja i Małopolska .....
Lamiko,wiadomo,że język polski jest trudny
Jak to Jarossy odmieniał 
Dziś w TV w reportażu na temat wycinki drzew w Świnoujściu,z ust właściciela firmy padły słowa - "wycięliśmy trochę sosnów i brzozów".Mistrzostwo świata.
Mikołaj Rej twierdził,że "Polacy nie gęsi i swój język mają". Czy aby na pewno
Koleżanka przysłała mi wierszyk nieznanego autora na ten właśnie temat

Emen
Doskonały wierszyk i jakiż prawdziwy.Ja jestem szczęśliwa i staram się patrzeć nie lukać

Wsiadam na ulubionego konika: dopełniacz versus biernik. Dziś w jednym z programów pani dyrektor szkoły powiada: nauczyciel miał "zwichniętego palca", po czym pani redaktorka powtarza po chwili w rozmowie z tymże nauczycielem : podobno miał pan "zwichniętego palca" . Można spotkać np. niegrzecznego malca, bo malec jest żywy, a palec - mimo, że się porusza - nie. U mnie w podstawówce nauczyciele zwracali na to uwagę - teraz kończy się humanistyczne studia i nie umie mówić.
Birds of a feather flock together.
Wczoraj rodzina z zagranicy poprosiai mnie o przepis na duszone klopiski, ale zatrzymaliśmy się na kotletach mielonych. Trudno było mi wytłumaczyc ilość dodawanych przypraw (pieprz, majeranek itd,) i szybko szukałam odpowiednich instrukcji. Wielokrotnie korzystałam w bloga Aniagotuje. Przepisy na ciasta, zupy, nie budziły moich zastrzeżeń. A wczoraj przeczytałam, że przygotowywała kotleta
Nie był to jednorazowy błąd. Trudne to do zaakceptowania wielokrotne powtarzanie tego błędu.
Obawiam się, że mylenie przypadków na zawsze wejdzie do języka, ale nie do mojego
Obawiam się, że mylenie przypadków na zawsze wejdzie do języka, ale nie do mojego