[2017] Moje wyprawy i wyprawki...
Re: [2017] Moje wyprawy i wyprawki...
No i wędrowniczek ustrzelony!
Gratki!
No to nadszedł czas znowu dać nura do Chorwacji
Zapraszam na cz.2
W kolejnych dniach na pieszo zwiedzałem okolice,pewnego razu nawet wstałem o świcie,i poszedłem na plaże i okolice zanim nadejdą upały.
Tutaj jeszcze nasza malownicza plaża z ruinami

Rano pojawia się tutaj nowy świat,pełen gwaru i głosów przyrody
Paź żeglarz,u nas bardzo rzadki motyl w Chorwacji występuje pospolicie

Aktywniejsze były również jaszczurki Podarcis sicula
Pięknie wybarwiony samiec

Małe sprzeczki

A teraz chyba największa tej porannej wycieczki,mianowicie z plaży udało mi się zobaczyć delfiny! Ok 4 os niestety były bardzo daleko i nie mam pojęcia jaki to był gatunek.

W kolejnych dniach na pieszo zwiedzałem okolice,pewnego razu nawet wstałem o świcie,i poszedłem na plaże i okolice zanim nadejdą upały.
Tutaj jeszcze nasza malownicza plaża z ruinami

Rano pojawia się tutaj nowy świat,pełen gwaru i głosów przyrody
Paź żeglarz,u nas bardzo rzadki motyl w Chorwacji występuje pospolicie

Aktywniejsze były również jaszczurki Podarcis sicula
Pięknie wybarwiony samiec

Małe sprzeczki

A teraz chyba największa tej porannej wycieczki,mianowicie z plaży udało mi się zobaczyć delfiny! Ok 4 os niestety były bardzo daleko i nie mam pojęcia jaki to był gatunek.

A plaże za to zajęły kormorany czubate

Udało mi się też namówić dziadka na przejażdżkę kilka km na północ od naszej miejscowości bo na Mapach Google zobaczyłem,że znajduję się tam fajna laguna.Ale jadąc tam krzyknąłem głośno STOP ŻOŁNA
Rzeczywiście na drutach siedziały 2 os niestety było podłe światło
Pszczółka Maja już sobie nie polata

A już na lagunie sporo mew,rybitwy rzeczne,pierwsze czaple nadobne,piskliwce i kormoran mały na razie daleko, ale spokojnie na tego maluszka jeszcze przyjdzie czas

Udało mi się też namówić dziadka na przejażdżkę kilka km na północ od naszej miejscowości bo na Mapach Google zobaczyłem,że znajduję się tam fajna laguna.Ale jadąc tam krzyknąłem głośno STOP ŻOŁNA
Rzeczywiście na drutach siedziały 2 os niestety było podłe światło
Pszczółka Maja już sobie nie polata

A już na lagunie sporo mew,rybitwy rzeczne,pierwsze czaple nadobne,piskliwce i kormoran mały na razie daleko, ale spokojnie na tego maluszka jeszcze przyjdzie czas

Podczas pobytu w tym miejscu byliśmy również na dwóch 1 dniowych wyprawach.Pierwsza z nich była do PN Paklenica,który znajdował się 2km za naszym Starigradem
Ale w drodze znów zajrzałem do żołn,które nadal były obecne i trochę lepsze zdjęcia udało mi się cyknąć

Park Narodowy Paklenica rozpościera się w południowo-wschodniej części pasma górskiego Velebit i tworzy nad kanałem velebitskim potężne skalne szańce, podnoszące się nawet do wysokości 1800m.Wspaniałe widoki ,wodospady Achhhh.

Z góry prezentuje się to jeszcze lepiej

Ale w drodze znów zajrzałem do żołn,które nadal były obecne i trochę lepsze zdjęcia udało mi się cyknąć

Park Narodowy Paklenica rozpościera się w południowo-wschodniej części pasma górskiego Velebit i tworzy nad kanałem velebitskim potężne skalne szańce, podnoszące się nawet do wysokości 1800m.Wspaniałe widoki ,wodospady Achhhh.

Z góry prezentuje się to jeszcze lepiej

Występuje tutaj oczywiście wiele rzadkich i chronionych zwierząt i roślin
Gąsienica jakiejś ćmy,ogromne bydle

Kolejny bydlak tym razem jakaś muchówka z rodziny łowikowatych uznała ,że moja koszulka to dobre miejsce na czatownie

a to już sprawca całego szumu w lasach-cykada

Zagrożony chrząszcz Osmoderma eremita

I spełniło się też jedno z moich marzeń ,udało mi się zobaczyć pięknego samca jelonka rogacza

Gąsienica jakiejś ćmy,ogromne bydle

Kolejny bydlak tym razem jakaś muchówka z rodziny łowikowatych uznała ,że moja koszulka to dobre miejsce na czatownie

a to już sprawca całego szumu w lasach-cykada

Zagrożony chrząszcz Osmoderma eremita

I spełniło się też jedno z moich marzeń ,udało mi się zobaczyć pięknego samca jelonka rogacza