Dzięki Garrulusko
Krakowskie kopce
Moderator: Lamika
Re: Krakowskie kopce
Wiedziałam,że Kraków to miasto Wawelu,Sukiennic,Kościoła Mariackiego
Okazuje się,ze to również miasto Kopców
Dzięki Garrulusko
Dzięki Garrulusko
Kilka zdjęć z ostatniej wyprawy na krakowskie kopce.
Kopiec Kościuszki znajduje się na Wzgórzu bł. Bronisławy. Przypomnę, że budowę kopca rozpoczęto w 1820 r., a zakończono w 1823.
W 1850 r. Austryjacy przystąpili do budowy fortyfikacji pod kopcem, gdyż było to dobre miejsce strategiczne. Wtedy otoczyli kopiec widocznym na zdjęciach murem oporowym i zbudowali w obrębie muru neogotycką kaplicę pod wezwaniem bł. Bronisławy wg. projektu Feliksa Księżarskiego - była to rekompensata za zburzony stary kościółek.

Po prawej stronie znajduje się wejście do kaplicy i na kopiec - trzeba wykupić bilet.
Po lewej drugie drzwi do kaplicy.

W ołtarzu obraz przedstawiający bł. Bronisławę

cdn
Kopiec Kościuszki znajduje się na Wzgórzu bł. Bronisławy. Przypomnę, że budowę kopca rozpoczęto w 1820 r., a zakończono w 1823.
W 1850 r. Austryjacy przystąpili do budowy fortyfikacji pod kopcem, gdyż było to dobre miejsce strategiczne. Wtedy otoczyli kopiec widocznym na zdjęciach murem oporowym i zbudowali w obrębie muru neogotycką kaplicę pod wezwaniem bł. Bronisławy wg. projektu Feliksa Księżarskiego - była to rekompensata za zburzony stary kościółek.

Po prawej stronie znajduje się wejście do kaplicy i na kopiec - trzeba wykupić bilet.
Po lewej drugie drzwi do kaplicy.

W ołtarzu obraz przedstawiający bł. Bronisławę

cdn
Teraz udajemy się na górę Sowiniec

To tu znajduje się Kopiec Niepodległości, znany też pod nazwą Kopiec Józefa Piłsudskiego.
Szczyt kopca jest najwyższym miejscem w Krakowie - 383 m npm

Maluch trenujący wspinaczkę na razie w wózeczku

Gołębia tu nie spotkałam, ale nad okolicznym lasem latały myszołowy i pustułki. Na dróżce spotkałam zieloną ważkę, a na trawie pod samym szczytem motyla rusałkę

To tu znajduje się Kopiec Niepodległości, znany też pod nazwą Kopiec Józefa Piłsudskiego.
Szczyt kopca jest najwyższym miejscem w Krakowie - 383 m npm

Maluch trenujący wspinaczkę na razie w wózeczku

Gołębia tu nie spotkałam, ale nad okolicznym lasem latały myszołowy i pustułki. Na dróżce spotkałam zieloną ważkę, a na trawie pod samym szczytem motyla rusałkę

Pięknie
Dzięki 
Garrulusko
Dziękuję za kolejną ciekawą wycieczkę
Wygląda na to że trzeba mieć niezłą kondycję żeby na te szczyty się wdrapywać