Park Moczydło - Warszawa
Moderator: Lamika
Re: Park Moczydło - Warszawa
Kilka fotek z ostatniego spaceru po Moczydle.
Parkę mandarynek widywałem tu od dawna (teraz widać jedynie samca), natomiast nowością tu chyba jest karolinka.
Dotychczas obserwowałem ją jedynie w Łazienkach i Skaryszaku. W każdym przypadku był to pojedynczy samiec bez obrączek. Ciekawe czy jest ich w Warszawie kilku, czy to jeden taki mobilny
Poza tym jest tu sporo łysek i oczywiście mnóstwo krzyżówek, w tym niektóre o nietypowym ubarwieniu.
Poza tym jest tu sporo łysek i oczywiście mnóstwo krzyżówek, w tym niektóre o nietypowym ubarwieniu.
O pamięci! Ten "nietypowy" krzyżówek w centrum zdjęcia to sołtys. 
Alicjo, raczej szacowałbym, że tych mandarynek jest kilkadziesiąt
w samych Łazienkach jest ich ze 20, poza tym regularnie rozmnażają się i "rozłażą" na inne parki
Bardziej ciekawi mnie jednak liczebność karolinek, bo - jak pisałem - zawsze widuję tylko pojedynczego samca.
A jeśli chodzi o nietypowe ubarwienie to skłaniałbym się do sugestii 78, że są to "sołtysy" czyli owoce romansu kaczek dzikich z domowymi
Tu dla odmiany samiczka z bielą A tu bardzo ciemna kaczucha również z bielą, nie mam nawet pewności co do płci
(zdjęcia z tego samego dnia co wcześniejsze)

Bardziej ciekawi mnie jednak liczebność karolinek, bo - jak pisałem - zawsze widuję tylko pojedynczego samca.
A jeśli chodzi o nietypowe ubarwienie to skłaniałbym się do sugestii 78, że są to "sołtysy" czyli owoce romansu kaczek dzikich z domowymi
Tu dla odmiany samiczka z bielą A tu bardzo ciemna kaczucha również z bielą, nie mam nawet pewności co do płci
Birds of a feather flock together.
Oj, wydaje mi się, że to uciekinierka z hodowli. Jeśli dobrze pamiętam, to mandarynka beżowa. Bardzo ładna, prawdaLamika pisze:I największa ciekawostka -leucystyczna mandarynka. Tylko nie wiem: samiec czy samica![]()
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Dziewczyny , piękne zdjęcia zrobiłyście, kawka w okienku
słodka, natomiast nie podoba mi się obroża na szyi łyski... uważam, że jest za szeroka ale ci co ją założyli chyba wiedzą co robią