Natomiast od początku roku próbowałem wytropić dziki, bez powodzenia aż do dzisiaj. Ale trzeba było zapuścić się w głąb lasu żeby je zobaczyć. Ciepła zima sprawiła, że w lesie przeprowadzano wycinkę i hałas musiał wypłoszyć je z miejsc, które do tej pory stanowiły ich ostoję. Nawet tropy czy jakiekolwiek ślady dzików to teraz rzadkość.
Obserwacje Ssaków
Moderator: Lamika
Re: Obserwacje Ssaków
Od momentu kiedy sypnęło śniegiem na polach pojawiło się mnóstwo saren, dzisiaj naliczyłem w sumie około 90 osobników. W lesie widziałem zająca, który w tym mrozie siedział cicho skulony pod świerkiem
. Zresztą w tym roku do zajęcy mam szczęście, nie widziałem co prawda nie wiadomo jakich stad ale zawsze po wizycie w lesie trafiły się 1-2 zające.
Natomiast od początku roku próbowałem wytropić dziki, bez powodzenia aż do dzisiaj. Ale trzeba było zapuścić się w głąb lasu żeby je zobaczyć. Ciepła zima sprawiła, że w lesie przeprowadzano wycinkę i hałas musiał wypłoszyć je z miejsc, które do tej pory stanowiły ich ostoję. Nawet tropy czy jakiekolwiek ślady dzików to teraz rzadkość.
Wczoraj widziałem biegającego po trawnikach Pelcowizny zająca.
Wczorajsza obserwacja to zając i kilka stad saren - największe liczyło 36 osobników.
A dzisiaj w deszczowy poranek udało się znaleźć watahę dzików (około 10 osobników): dzięki temu, że padający deszcz zagłuszył trochę moje kroki dzięki czemu udało mi się podejść dość blisko. Dziki odpoczywały w świerkowym młodniku, pod gałęziami znalazły schronienie przed deszczem. W między czasie widziałem jeszcze 2 wiewiórki.
A dzisiaj w deszczowy poranek udało się znaleźć watahę dzików (około 10 osobników): dzięki temu, że padający deszcz zagłuszył trochę moje kroki dzięki czemu udało mi się podejść dość blisko. Dziki odpoczywały w świerkowym młodniku, pod gałęziami znalazły schronienie przed deszczem. W między czasie widziałem jeszcze 2 wiewiórki.
Wczoraj na Żoliborzu widziałem pierwszego jeża.
Ode mnie porcja dziczych obserwacji 
12.04.2014 Gierałcice:
dzik - wataha odpoczywająca w świerkowym młodniku widziane rano i wieczorem. Dokładnie policzyć się nie udało, było coś koło 15 osobników
1 osobnik obserwowany także na polu rzepaku, w pobliżu dochodziły jeszcze odgłosy lochy i warchlaków.
13.04.2014 Gierałcice:
3 dziki wracające z nocnego żerowania

12.04.2014 Gierałcice:
dzik - wataha odpoczywająca w świerkowym młodniku widziane rano i wieczorem. Dokładnie policzyć się nie udało, było coś koło 15 osobników
1 osobnik obserwowany także na polu rzepaku, w pobliżu dochodziły jeszcze odgłosy lochy i warchlaków.
13.04.2014 Gierałcice:
3 dziki wracające z nocnego żerowania
Ja już dawno nie widziałem dzików.Chociaż kilkanaście jest na Tarchominie,całkiem nie daleko.