Gorący kierunek
Odkrywam uroki Wielkopolski i nie tylko... ;)
Re: Odkrywam uroki Wielkopolski i nie tylko... ;)
Właśnie otrzymałem @ o wyjeździe dolnośląskiego OTOP na Hel
w przyszłym tygodniu.
Gorący kierunek
.
Gorący kierunek
- lubonianka
Hel
Dziś udałam się na Hel, a tutaj człowiek jest zdecydowanie bliżej natury
. Silny wiatr uniemożliwiał robienie dobrych zdjęć, ale można było napatrzeć się na wszystko dowoli.
Pobyt w porcie obfitował w wiele obserwacji codziennych zachowań jego mieszkańców. Niewątpliwie najciekawsze było patrzenie na kormorana walczącego z rybą i... mewami
A było to tak:
Pływający samotnie kormoran upolował rybkę:

Rybka sprawiała trochę problemów, walczył z nią niemiłosiernie

w dodatku na widok mewy kormoran zanurkował ryzykując jej utratę.

"Wolę zgubić ją w wodzie niż oddać wygłodzonej mewie!" pomyślał i wypłynął dzielnie trzymając swoją zdobycz w dziobie

Pobyt w porcie obfitował w wiele obserwacji codziennych zachowań jego mieszkańców. Niewątpliwie najciekawsze było patrzenie na kormorana walczącego z rybą i... mewami
Pływający samotnie kormoran upolował rybkę:

Rybka sprawiała trochę problemów, walczył z nią niemiłosiernie

w dodatku na widok mewy kormoran zanurkował ryzykując jej utratę.

"Wolę zgubić ją w wodzie niż oddać wygłodzonej mewie!" pomyślał i wypłynął dzielnie trzymając swoją zdobycz w dziobie

- lubonianka
Z dala od mewy zjadł ją szybko na wypadek, jakby jakaś inna chciała ją odebrać 

Potem wyprostował się dumnie i pływał w poszukiwaniu kolejnej rybki
Jak zwykle wiele uroku miało stadko czernic, a wśród nich moich ulubionych "grzywaczy", choć słyszałam równie trafne określenie dla ich fryzur- "kitki"

Tak więc "kitki" w górę i na boki! Ach te czernicowe chłopoki

Potem wyprostował się dumnie i pływał w poszukiwaniu kolejnej rybki
Jak zwykle wiele uroku miało stadko czernic, a wśród nich moich ulubionych "grzywaczy", choć słyszałam równie trafne określenie dla ich fryzur- "kitki"

Tak więc "kitki" w górę i na boki! Ach te czernicowe chłopoki

- lubonianka
Hel
Mimo, że na drugim końcu kraju, to jednak byłam w Polsce, o czym przypomniał mi ten widok
.
Przez moment myślałam co prawda, że jestem nad Morzem Czerwonym, ale jednak okazało się, że to nasz Bałtyk
Mimo, że to nie bielik- łabędź prezentował się bardzo godnie na czerwonym tle, które powstało za sprawą statku w tle.

Odpływając w inną część portu gubił swoje czerwone tło

Teraz już wiem skąd Zeggeria wzięła takie tło dla swojej ogorzałki
.Przez moment myślałam co prawda, że jestem nad Morzem Czerwonym, ale jednak okazało się, że to nasz Bałtyk
Mimo, że to nie bielik- łabędź prezentował się bardzo godnie na czerwonym tle, które powstało za sprawą statku w tle.

Odpływając w inną część portu gubił swoje czerwone tło

Teraz już wiem skąd Zeggeria wzięła takie tło dla swojej ogorzałki
- lubonianka
Hel
Odwiedziłam również fokarium i muszę wstawić kilka fotek, na których przed godziną karmienia foki wynurzały się niczym peryskopy wypatrując jedzonka 

Foczki pokazały też swoje "łapki"

"nóżki"

Foczki pokazały też swoje "łapki"

"nóżki"

- lubonianka
Hel
oraz caaaaaaaałe ciało 

Na koniec "słodka minka"

Biegusa morskiego nie wypatrzyłam, ale i tak wyprawę uważam za udaną. Na Helu przywitały mnie bowiem świergotki nadmorskie, a pożegnały urokliwe lodówki

i morskie fale
.

Na koniec "słodka minka"

Biegusa morskiego nie wypatrzyłam, ale i tak wyprawę uważam za udaną. Na Helu przywitały mnie bowiem świergotki nadmorskie, a pożegnały urokliwe lodówki

i morskie fale
.- lubonianka
Z wyjazdu przywiozę trochę zdjęć, sporo piasku w aparacie i lornetce, ale przede wszystkim duuuuuuuuuuuuuużo wrażeń z podpatrywania ptaków w swoim naturalnym środowisku 
Te czernice były dziś jak samuraje
.
Zastanawiam się, jak temu kormoranowi zmieściła się cała flądra - i to niefiletowana
.
Fale robią wrażenie.
Gratki udanych "łowów"!
Zastanawiam się, jak temu kormoranowi zmieściła się cała flądra - i to niefiletowana
Fale robią wrażenie.
Gratki udanych "łowów"!
Lubonianko
Naprawde udany wyjazd i przepiękne fotki