Obserwacje ptaków [2013]
Moderator: Lamika
-
calvin_harris
Re: Obserwacje ptaków [2013]
Ciuciek,mam takie pytanie są może gdzieś w okolicach Łukowa u Ciebie pućki
?
Ciuciek, spokojnie, już o tym pomyślałem
W tym sezonie już za późno żeby zasiedliły budkę, ale możliwe, że niedługo jakieś zawisną. Rok temu pójdźki miały gniazdo w otworze wentylacyjnym jednorodzinnego domu, ciekawe czy to te same.
Calvin, do mnie masz bliżej

Calvin, do mnie masz bliżej
Kamil pisze:Ciuciek, spokojnie, już o tym pomyślałemW tym sezonie już za późno żeby zasiedliły budkę, ale możliwe, że niedługo jakieś zawisną. Rok temu pójdźki miały gniazdo w otworze wentylacyjnym jednorodzinnego domu, ciekawe czy to te same.
Calvin, do mnie masz bliżej![]()
No fakt już trochę późno, za oknem śnieg więc podświadomie brałem, że mamy styczeń
Calvin, ja jestem z Siedlec w Łukowie bywam
edit;
Calvin, latem 2011r na os. Sienkiewicza słyszana była parka. Cytuję "Głos samicy słyszany 3 lipca. 8 lipca po krótkiej (3 sylabowej) stymulacji głosowej przez około 15 minut odzywał się samiec głosem terytorialnym." Info z kartoteki obserwacji, którą tu chyba kiedyś podawałem. Ta obserwacja jest zatwierdzona, jest imię i nazwisko obserwatora, jakbyś chciał
Dziś rano nad cm.Bródnowskim 4 bociany w przelocie na N.
Widziałem dzisiaj pierwsze dymówki (2), trafiły się też kopciuszki, kląskawka, stadko pliszek siwych, pokrzywnica
i przelatujący wysoko bociek.
-
calvin_harris
Dzięki Ciuciek.Spoko,w kartotece jestem,więc zajrzę
Hehe Kamil,no niby bliżej,jak za tydzień w okolicach Łukowa nie znajdę pójdziek to do Ciebie się pewno wybiorę
Hehe Kamil,no niby bliżej,jak za tydzień w okolicach Łukowa nie znajdę pójdziek to do Ciebie się pewno wybiorę
calvin_harris pisze:Hehe Kamil,no niby bliżej,jak za tydzień w okolicach Łukowa nie znajdę pójdziek to do Ciebie się pewno wybiorę
No wiesz, u mnie nie tylko pójdźki są
06.04.2013
Ostatni dzień przydomowych obserwacji był dość udany
- dzięciołek - pierwszy ptak zobaczony po wstaniu z łóżka
- makolągwa - ok. 14
- kos - 1 samiec
- grubodziób - 1
- bocian biały - 1 - w końcu
- kuropatwa - para obecna w tym samym miejscu co wczoraj, a kawałek dalej - kolejna
- potrzeszcz - 1 w stadzie trznadli
- pójdźka - dzisiaj zająłem miejsce w moim punkcie obserwacyjnym o odpowiedniej porze i już sam ją wypatrzyłem
- uszatka - w pewnym momencie miałem obie sowy na raz, bo obserwowałem uszatkę, a gdzieś z ciemności odzywała się pójdźka :]
Szkoda, że już trzeba wracać do Warszawy, bo robi się coraz ciekawiej, a na jutro zapowiada się piękna, słoneczna pogoda

tak wygląda pójdźka widziana z mojego okna

to zdjęcie mogło być całkiem niezłe, tylko nie wziąłem pod uwagę tego, że dziś było jaśniej niż wczoraj i fotografowałem na tym samych ustawieniach, a zanim zmieniłem na właściwe, to ptak już się odwrócił

Nie ma co płakać, da się nieco poprawić.
Tak na szybko:

W sumie tło za bardzo w granatowe poszło, powinno być bardziej czarne.
Tak na szybko:

W sumie tło za bardzo w granatowe poszło, powinno być bardziej czarne.
Lisek, faktycznie, efekt całkiem niezły
W czym robione 
W rzeczywistości zdjęcie było jeszcze gorsze, tylko na szybko trochę poprawiłem je w Picasie.
W rzeczywistości zdjęcie było jeszcze gorsze, tylko na szybko trochę poprawiłem je w Picasie.
Paint Shop Pro.
Rozdzieliłem na 2 layery (tło a na drugim reszta), potem trzeba było oba nieco inaczej potraktować, przykładowo tło oprócz ściemnienia jest mocno rozmyte i zjechane z kontrastem, natomiast sowa ma podciągniętą intensywność kolorów i nieco wzmocniony kontrast. No i całość jest odszumiona na tyle ile się na szybko jedną funkcją dało.
Rozdzieliłem na 2 layery (tło a na drugim reszta), potem trzeba było oba nieco inaczej potraktować, przykładowo tło oprócz ściemnienia jest mocno rozmyte i zjechane z kontrastem, natomiast sowa ma podciągniętą intensywność kolorów i nieco wzmocniony kontrast. No i całość jest odszumiona na tyle ile się na szybko jedną funkcją dało.