Dbajmy o nasz polski język....
Moderator: Lamika
Re: Dbajmy o nasz polski język....
A jednocześnie dziennikarz Piotr Jacoń został Mistrzem Mowy Polskiej

Takie sobie językowe refleksje.
Czy powiedzielibyście : "Ona prowadzi pamiętnika"
Nie
To dlaczego większość mówi i pisze: "Ona prowadzi bloga"
A tak naprawdę to prowadzić można np. doga. A prowadzić blog, podobnie jak pamiętnik. Czyli nie dopełniacz (kogo, czego) a biernik (kogo, co). Różnica w żywotnych i nieżywotnych. 
No dobrze, ale możecie powiedzieć: Jak to ? Przecież mówi się np. "Daj mi chleba" i nie jest to błąd. To prawda, to nie błąd. Wyobraźcie sobie, że idziecie do piekarni i mówicie do piekarza: "Daj mi chleba". Co piekarz pomyśli
Najpewniej, że jesteście głodni i przyszliście po prośbie
Ale jeśli powiedziecie: "Daj mi chleb" jasne będzie, że albo przyszliście kupić, albo obrabować z chleba
Otóż ów chleb w dopełniaczu jest w domyśle wyrażeniem: "Daj mi kawałek chleba", czy nie cały a część. Natomiast "Daj mi chleb" odnosi się do całego bochenka.
No dobrze, ale możecie powiedzieć: Jak to ? Przecież mówi się np. "Daj mi chleba" i nie jest to błąd. To prawda, to nie błąd. Wyobraźcie sobie, że idziecie do piekarni i mówicie do piekarza: "Daj mi chleba". Co piekarz pomyśli
Birds of a feather flock together.
Z tartakiem całkowita niezgoda.Bo drzewa występują w lesie. To co jest w tartaku to drewno
I trzeba prosić właśnie o drewno,w postaci desek,belek.itp,itd 
Moje upiory to mi zamiast mnie,a także tramwajów i meczów zamiast tramwai i meczy.Ale ja się uczyłem w czasach PRL-u.
78
Podsłuchujesz? Dopiero kilka dni temu temat tych-meczy omawialiśmy z Jerzykiem

- DługiMarek
Wnerwia mnie : aczkolwiek i wtrącanie "tak ? "Jak słyszę "aczkolwiek" to ciśnienie mi
skacze !
To teraz się narażę... Ale jeśli nie ja, to kto...
Nie na dworzu tylko na dworze. Analogia - podwórze - podwórzu tu nie działa, bo dwór nie dworze. Natomiast analogia wskazana: np. potwór - Na potworze (a nie "na potworzu) rosła sierść
knur- Na knurze jeździł świniopas (nie "na knuru") , otwór - Na otworze ( nie "na otworzu") przybito klapkę itp.
Uff...
Nie na dworzu tylko na dworze. Analogia - podwórze - podwórzu tu nie działa, bo dwór nie dworze. Natomiast analogia wskazana: np. potwór - Na potworze (a nie "na potworzu) rosła sierść
Uff...
Birds of a feather flock together.