Wiem że istnieją różne miejsca gdzie można wpisywać i sprawdzać takie informacje ale chciałbym by było to pozbawione tej całej powagi i sztywności naukowej,niech będzie to takie nasze forumowe
Przyloty 2013
Moderator: Lamika
Re: Przyloty 2013
Drogi Calvinie a co ja mam Ci wybaczać
Wiem że istnieją różne miejsca gdzie można wpisywać i sprawdzać takie informacje ale chciałbym by było to pozbawione tej całej powagi i sztywności naukowej,niech będzie to takie nasze forumowe
Ziemia moim ciałem,
woda moją krwią,
powietrze oddechem
ogień siłą mą
woda moją krwią,
powietrze oddechem
ogień siłą mą
U mnie na razie dość skromnie:
- gęgawa 1, przelatująca nad polami, ok. godziny 8., 12.03, w mojej miejscowości.
- gęgawa 1, przelatująca nad polami, ok. godziny 8., 12.03, w mojej miejscowości.
-
calvin_harris
Beret,spoko,spoko
może w sobotę po wizycie nad Biebrzą uda mi się coś tu sensownego wpisać
a tak ewentualnie:
- gęgawa 4, 02.03-rez.Ścisły BPN
może w sobotę po wizycie nad Biebrzą uda mi się coś tu sensownego wpisać
- gęgawa 4, 02.03-rez.Ścisły BPN
No i pojawia się kolejny gatunek który możemy notowć.
Ziemia moim ciałem,
woda moją krwią,
powietrze oddechem
ogień siłą mą
woda moją krwią,
powietrze oddechem
ogień siłą mą
Kilka gatunków:
-skowronek 9.03.2013
-pliszka siwa 11.03.2013
-śpiewak , 16.03.2013
-grzywacz, 11.03.2013
-gęgawa, 29.02.201
-skowronek 9.03.2013
-pliszka siwa 11.03.2013
-śpiewak , 16.03.2013
-grzywacz, 11.03.2013
-gęgawa, 29.02.201
Ziemia moim ciałem,
woda moją krwią,
powietrze oddechem
ogień siłą mą
woda moją krwią,
powietrze oddechem
ogień siłą mą
-
lullula arborea
U mnie w łódzkim póki co:
- skowronek 4.03.2013
- grzywacz 6.03
- pliszka siwa 6.03
- czajka 6.03
- gęgawa 1.03
Lecą już bociki ostro, ale zasadniczo siedzie w domu cały tydzień a za oknem jakoś pokazać się nie chcą
- skowronek 4.03.2013
- grzywacz 6.03
- pliszka siwa 6.03
- czajka 6.03
- gęgawa 1.03
Lecą już bociki ostro, ale zasadniczo siedzie w domu cały tydzień a za oknem jakoś pokazać się nie chcą
22.03. na nieużytkach blisko osiedla spotkałam zięby - chyba z 10 - 15 osobników. W zimie ich tu nie widziałam, więc to z pewnością wiosenne, na przelotach.
A dzisiaj pierwszy raz usłyszałam śpiewającą ziębę - może to za dużo powiedziane: "śpiewającą", bo nawet nie dokończyła dobrze frazy i przeleciała dalej - pewno zorientowała się, że w taką zimę to nie wypada trelować wiosennie
A dzisiaj pierwszy raz usłyszałam śpiewającą ziębę - może to za dużo powiedziane: "śpiewającą", bo nawet nie dokończyła dobrze frazy i przeleciała dalej - pewno zorientowała się, że w taką zimę to nie wypada trelować wiosennie
O! Miałam wczoraj identyczną obserwację zięby co garrulus. Zięba zaśpiewała raz i to bardzo krótko, tak jakby chciała zaśpiewać a potem stwierdziła, że jest jeszcze na to za wcześnie.
Najwyraźniej ptaki wyczuwają, że to ta pora roku i słońce, które wreszcie wyraźnie ogrzewa powietrze (już słychać przecież sporadycznie śpiewające kosy) - no ale cóż, muszą jeszcze się wstrzymać z tymi amorami.
Najwyraźniej ptaki wyczuwają, że to ta pora roku i słońce, które wreszcie wyraźnie ogrzewa powietrze (już słychać przecież sporadycznie śpiewające kosy) - no ale cóż, muszą jeszcze się wstrzymać z tymi amorami.
A ja wkońcu (23.03.) widziałem pierwsze dwa kopciuszki i wczoraj kolejnego koło domu.
Takiego syberyjskiego początku wiosny to ja sobie nie przypominam,a prognozy też nie napawają optymizmem
Takiego syberyjskiego początku wiosny to ja sobie nie przypominam,a prognozy też nie napawają optymizmem
Ziemia moim ciałem,
woda moją krwią,
powietrze oddechem
ogień siłą mą
woda moją krwią,
powietrze oddechem
ogień siłą mą
2 boćki dotarły dzisiaj do miasta w mojej okolicy!!!