Klub obserwatora 2016
Klub obserwatora 2016
Pozwolę sobie otworzyć nowy wątek na 2016 r.
Po dwóch dniach u mnie 25 gatunków w rocznym (życiówka ani drgnęła-154):
bażant, cyraneczka, czyż, gawron, głowienka, gołąb miejski, sierpówka, krzyżówka, kawka, kokoszka, kormoran, kos, kwiczoł, łabędź niemy, łyska, mazurek, mewa białogłowa, śmieszka, potrzeszcz, bogatka, modraszka, sroka, trznadel, wrona i zięba.
edycja: odkleiłem watek
Po dwóch dniach u mnie 25 gatunków w rocznym (życiówka ani drgnęła-154):
bażant, cyraneczka, czyż, gawron, głowienka, gołąb miejski, sierpówka, krzyżówka, kawka, kokoszka, kormoran, kos, kwiczoł, łabędź niemy, łyska, mazurek, mewa białogłowa, śmieszka, potrzeszcz, bogatka, modraszka, sroka, trznadel, wrona i zięba.
edycja: odkleiłem watek
Ostatnio zmieniony piątek, 6 stycznia 2017, 17:58 przez Apollo, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Klub obserwatora 2016
Dołączam się.
W roku jak na razie 19 gatunków:
gęś zbożowa, myszołów, myszołów włochaty, kos, paszkot, raniuszek, sikora uboga, modraszka, bogatka, kowalik, pełzacz leśny, sójka, kruk, wróbel, mazurek, gil, grubodziób, trznadel, dzięcioł duży.
W roku jak na razie 19 gatunków:
gęś zbożowa, myszołów, myszołów włochaty, kos, paszkot, raniuszek, sikora uboga, modraszka, bogatka, kowalik, pełzacz leśny, sójka, kruk, wróbel, mazurek, gil, grubodziób, trznadel, dzięcioł duży.
- lubonianka
No to i ja rozpocznę swoją wyliczankę:
gawron, gołąb miejski, kawka, kowalik, krzyżówka, mazurek, mewa śmieszka, modraszka, myszołów zwyczajny, nurogęś, pełzacz leśny, sierpówka, sikorka bogatka, sójka, sroka, wróbel a więc 16.
gawron, gołąb miejski, kawka, kowalik, krzyżówka, mazurek, mewa śmieszka, modraszka, myszołów zwyczajny, nurogęś, pełzacz leśny, sierpówka, sikorka bogatka, sójka, sroka, wróbel a więc 16.
Ja również rozpocznę wyliczankę.Parę fajnych gatunków się znalazło 
łabędź niemy,gęś zbożowa,krzyżówka,mandarynka,bażant,czapla siwa,bielik,myszołów,pustułka,kokoszka,śmieszka,mewa siwa,mewa białogłowa,gołąb miejski,sierpówka,zimorodek,dzięcioł duży,dzięcioł średni,dzierlatka,kwiczoł,kos,kapturka,srokosz,kowalik,bogatka,modraszka,sikorka uboga,sosnówka,sroka,sójka,kawka,wrona siwa,gawron,kruk,wróbel,mazurek,dzwoniec,czyż,grubodziób,gil,czyli aż 40
O tych ciekawszych gatunkach wspomnę wkrótce w obserwacjach
łabędź niemy,gęś zbożowa,krzyżówka,mandarynka,bażant,czapla siwa,bielik,myszołów,pustułka,kokoszka,śmieszka,mewa siwa,mewa białogłowa,gołąb miejski,sierpówka,zimorodek,dzięcioł duży,dzięcioł średni,dzierlatka,kwiczoł,kos,kapturka,srokosz,kowalik,bogatka,modraszka,sikorka uboga,sosnówka,sroka,sójka,kawka,wrona siwa,gawron,kruk,wróbel,mazurek,dzwoniec,czyż,grubodziób,gil,czyli aż 40
O tych ciekawszych gatunkach wspomnę wkrótce w obserwacjach
To się nazywa dobrze rozpocząć rok
.
Dziś do roku doleciały kolejne gatunki:
*dzięcioł czarny
*dzięcioł średni
*strzyżyk
22 gatunki
*dzięcioł czarny
*dzięcioł średni
*strzyżyk
22 gatunki
U mnie do rocznego (29): dzwoniec, sójka, szpak, wróbel (wreszcie
).
Chwilowo tylko 17
bażant
bogatka
gawron
gołąb miejski
kawka
kos
krzyżówka
kwiczoł
mewa siwa
mewa śmieszka
pustułka
sierpówka
sroka
uszatka
wrona siwa
wróbel domowy
zimorodek
bażant
bogatka
gawron
gołąb miejski
kawka
kos
krzyżówka
kwiczoł
mewa siwa
mewa śmieszka
pustułka
sierpówka
sroka
uszatka
wrona siwa
wróbel domowy
zimorodek
Do rocznego krogulec i mewa siwa (31).
U mnie po podwórkowych obserwacjach krogulec,trznadel,makolągwa,szczygieł (44)