Ptaki na naszych podwórkach

Moderatorzy: 78, Lamika

garrulus

Re: Ptaki na naszych podwórkach

Post autor: garrulus »

Emen, to możliwe. Może krogulec pojawił się w okolicy i wróble poszukały miejsca z bezpiecznymi kryjówkami. ;)
Awatar użytkownika
emen5

Post autor: emen5 »

Od dwóch dni znowu zjawiły się wróble. Jest ich niewiele w karmniku, ale są z młodymi :o A więc niektóre pary przeprowadziły już pierwszy lęg.
garrulus

Emen :) cieszę się, że wróble wróciły :D
Ale na młode to jeszcze za wcześnie - wróble musiałyby przystąpić do lęgu jeszcze w lutym. W Polsce, o ile wiem, wróble najwcześniej przystępują do lęgów w kwietniu.
Jeśli obserwowałaś karmienie, to prawdopodobnie samczyk karmił samiczkę - takie karmienie to element zalotów godowych.
Wiosnę u mnie słychać - często odzywa się dzięcioł zielony, wieczorem śpiewają kosy. Zleciały dużym stadem szpaki .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
emen5

Garrulusko, nie chodzi o karmienie. Po prostu młode wróble nie potrafią korzystać z wiszącej tuby.Zamiast sięgnąć po ziarenka do otworu w tubie stukają w obudowę. Po pewnym czasie znajdują otwór z ziarenkami. Własnie coś takiego widziałam i sama się dziwiłam.
garrulus

Dzisiaj miałam ciekawą obserwację - obserwowałam strzyżyka, który na trawniku między budynkiem a chodnikiem szukał pokarmu. Z pewnością był to osobnik w trakcie wędrówki do swojego regionu lęgowego.
Może spędził zimę w mieście? 8-) bo taki płochliwy ptaszek jak strzyżyk chyba przywykł do ludzi przechodzących chodnikiem - nie uciekał i mogłam zrobić kilka zdjęć. ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alicja

Post autor: Alicja »

Śliczne fotki strzyżyka :D
Awatar użytkownika
Lamika
Administrator

Post autor: Lamika »

Strzyżyk musiał być tak zaaferowany piękną soczystą trawą, że nie zważał na otoczenie. Też bym się cieszyła z takiej trawy tak szybko wyrosłej po kopnych śniegach.
Birds of a feather flock together.
garrulus

Emen :) to może przyleciały do Ciebie jakieś wróble, które dotychczas nie odwiedzały Twojego karmnika i musiały się nauczyć korzystać z takiej tuby ;)
Awatar użytkownika
emen5

Gratuluję przyłapania strzyżyka. To wyjątkowa zdobycz :) A co do wróbli,to bardzo możliwe,że to były nowe osobniki.
garrulus

21.03 - w pierwszy dzień wiosny przyleciał pierwiosnek i śpiewa rano za moim oknem :D
Śpiewa także zięba i odzywa się dzięciol zielony. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Obserwacje ptaków”