Ptaki na naszych podwórkach
Re: Ptaki na naszych podwórkach
Emen, to możliwe. Może krogulec pojawił się w okolicy i wróble poszukały miejsca z bezpiecznymi kryjówkami. 
Od dwóch dni znowu zjawiły się wróble. Jest ich niewiele w karmniku, ale są z młodymi
A więc niektóre pary przeprowadziły już pierwszy lęg.
Emen
cieszę się, że wróble wróciły
Ale na młode to jeszcze za wcześnie - wróble musiałyby przystąpić do lęgu jeszcze w lutym. W Polsce, o ile wiem, wróble najwcześniej przystępują do lęgów w kwietniu.
Jeśli obserwowałaś karmienie, to prawdopodobnie samczyk karmił samiczkę - takie karmienie to element zalotów godowych.
Wiosnę u mnie słychać - często odzywa się dzięcioł zielony, wieczorem śpiewają kosy. Zleciały dużym stadem szpaki .

Ale na młode to jeszcze za wcześnie - wróble musiałyby przystąpić do lęgu jeszcze w lutym. W Polsce, o ile wiem, wróble najwcześniej przystępują do lęgów w kwietniu.
Jeśli obserwowałaś karmienie, to prawdopodobnie samczyk karmił samiczkę - takie karmienie to element zalotów godowych.
Wiosnę u mnie słychać - często odzywa się dzięcioł zielony, wieczorem śpiewają kosy. Zleciały dużym stadem szpaki .

Garrulusko, nie chodzi o karmienie. Po prostu młode wróble nie potrafią korzystać z wiszącej tuby.Zamiast sięgnąć po ziarenka do otworu w tubie stukają w obudowę. Po pewnym czasie znajdują otwór z ziarenkami. Własnie coś takiego widziałam i sama się dziwiłam.
Dzisiaj miałam ciekawą obserwację - obserwowałam strzyżyka, który na trawniku między budynkiem a chodnikiem szukał pokarmu. Z pewnością był to osobnik w trakcie wędrówki do swojego regionu lęgowego.
Może spędził zimę w mieście?
bo taki płochliwy ptaszek jak strzyżyk chyba przywykł do ludzi przechodzących chodnikiem - nie uciekał i mogłam zrobić kilka zdjęć.

Może spędził zimę w mieście?

Śliczne fotki strzyżyka 
Emen
to może przyleciały do Ciebie jakieś wróble, które dotychczas nie odwiedzały Twojego karmnika i musiały się nauczyć korzystać z takiej tuby 
Gratuluję przyłapania strzyżyka. To wyjątkowa zdobycz
A co do wróbli,to bardzo możliwe,że to były nowe osobniki.
21.03 - w pierwszy dzień wiosny przyleciał pierwiosnek i śpiewa rano za moim oknem
Śpiewa także zięba i odzywa się dzięciol zielony.
Śpiewa także zięba i odzywa się dzięciol zielony.