Zamiast kupować gotowe mrożonki,można przygotować samemu warzywa na patelnię. Podaje przepis na jeden pęczek włoszczyzny
Pęczek włoszczyzny bez części zielonych w selerze,porze i pietruszce
opcjonalnie: papryka,2 kolby kukurydzy,3 różyczki kalafiora,1/4 brokułu, 1/4 kg fasolki szparagowej
Można dodać wszystkie składniki albo niektóre z wymienionych
Warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami,paprykę pokroić w paseczki.Kukurydzę gotujemy w osłodzonym wrzątku (łyżka cukru na litr wody) przez 5 minut i wyłuskujemy ziarna.Kalafior,brokuł i fasolkę gotujemy we wrzątku przez 10 minut.
Utartą włoszczyznę dzielimy na 2 lub 3 porcje (w zależności od apetytu konsumenta ),dodajemy pozostałe składniki,pakujemy w torebki i zamrażamy.
Solimy i dodajemy przyprawy wg gustu,dopiero na patelni.