Obserwacje Ssaków

Moderator: Lamika

Postprzez Lamika » piątek, 26 grudnia 2014, 17:44

Też jestem ciekawa, czy budki zdają egzamin zamiast dziupli. Chociaż, co naturalna dziupla z całym swoim biosystemem, to nie niemal sterylna budka ze świeżego drewna... Tak bym na to patrzyła, będąc nietoperzem ;)
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Re: Obserwacje Ssaków

Postprzez Jola » piątek, 26 grudnia 2014, 17:54

Acci :D Dobrze że pomyśleli o budkach skoro tyle drzew wycieli :( Bardzo jestem ciekawa Twoich obserwacji,będą trzymała kciuki za nietoperki bo je bardzo lubie :D
Obrazek
Jola

Postprzez Accipiter » piątek, 26 grudnia 2014, 18:02

Jest duża szansa, że nietoperze polubią te budki. Fajnie byłoby spędzić trochę czasu i poobserwować czy coś się wokół nich dzieje, ale to dopiero na wiosnę. Wycinki drzew nie zatrzymamy niestety, ja też wolę kiedy las rządzi się swoimi prawami ale realia są inne. Nie ma jednak tego złego, znam swoje tereny lepiej niż własną kieszeń i powiem Wam szczerze, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Tam gdzie drzewa wykarczowano są posadzone młode drzewka lub od groma samosiejek, które już wyglądają jak miniaturowy las i są kapitalnym schronieniem dla zwierząt. Oczywiście dla tych dużych zwierząt: sarna czy dzik wykorzystują to w 100% :D . W środku takiego miniaturowego lasu jest labirynt ścieżek i legowisk :D
Accipiter

Postprzez 78 » piątek, 26 grudnia 2014, 19:09

Było ostatnio jakieś zawirowania wokół Lasów Państwowych,ale podobno wszystko dobrze sie skończyło.

U mnie na działce też są nietoperze (nie wiem jakie),może i ja powieszę im jakąś budkę.
78

Postprzez Accipiter » piątek, 26 grudnia 2014, 20:12

Warto spróbować, tym bardziej, że to Twoja działka i budka będzie tam bezpieczna. Wiadomo jak to w lasach bywa, odwiedza je multum ludzi i często zachowując się jak wandale niszczą i zaśmiecają środowisko. Nie wiem ile czasu potrzeba, żeby jakieś nietoperze uznały takową budkę za schronienie, ale jeśli już to zostają w nich na długo i często je odwiedzają.
Accipiter

Postprzez Accipiter » sobota, 27 grudnia 2014, 14:51

27.12.2014 Gierałcice
-sarna ( ok . 40 osobników obserwowanych w głębi lasu, na polach pustki poza, kilkoma sarnami nie ma co myśleć o rudlach po 70-100 saren. Chociaż jeśli mrozy się utrzymają i trochę więcej śniegu spadnie to kto wie co się będzie działo)
-dzik ( ok. 10 odpoczywało w jeżynach, niechcący jak zwykle prawie na nie wlazłem :D , trzasnąłem jedną fotkę ale przez to całe zamieszanie niestety prześwietliłem ;) )
Obrazek
Accipiter

Postprzez Lamika » sobota, 27 grudnia 2014, 15:44

Acci, widzę, że to jednak dziki uciekają, nie Ty :lol:
Lamika
Administrator

Postprzez Accipiter » środa, 31 grudnia 2014, 14:38

Ostatni dzień roku i rzutem na taśmę wpadła jeszcze obserwacja dzików :)
W tym roku to już 34 czyli nowy rekord :D
Tropiłem dziki razem z bratem po śladach, widzieliśmy lochę z 6 warchlakami, co dziwne te warchlaki to jakieś mikrusy. Już trochę naoglądaliśmy się dzików ale takich małych o tej porze roku jeszcze nie widzieliśmy. Pewnie musiał to być jakiś wyjątkowo późny miot. Oby tylko przetrwały do wiosny.

Na polach pojawiły się wreszcie liczne stada saren, może nie są tak duże jak dawniej ale te 40 - 50 osobników pojawia się już regularnie.
Accipiter

Postprzez Lamika » środa, 31 grudnia 2014, 16:01

Zima zaczęła się późno, to pewnie dziki uznały, że nowy przychówek nie zawadzi ;) Oby im zima lekką była nadal :)
Lamika
Administrator

Postprzez Accipiter » środa, 31 grudnia 2014, 19:29

Już myślałem, że z dzikami przywitam się w nowym roku a tu dziś wieczorem podczas spaceru napotkałem 10 ..może 11 dzików żerujących na polu :D
Accipiter

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Obserwacje ssaków, gadów, płazów, mięczaków