Spróbuję odpowiedzieć wyczerpująco.
Spotkałem się z opinią, że bonsai można zrobić ze wszystkiego, ale wg. mnie jest to mocno przesadzone, bo do formowania drzewek nadają się rośliny o zdrewniałych pędach. Np. drzewa, ale również niektóre gatunki kwiatów, takie jak azalie. Głównym celem jest wyhodowanie rośliny karłowatej, o prostym bądź wymyślnym kształcie, to już zależy od inwencji opiekuna. Do modelowania służą różnej grubości druty modelarskie i szeroka gama narzędzi, np. do rzeźbienia zdrewniałych częsci. Roślinę sadzi się w niedużej doniczce, w specjalnym podłożu ( w zależności od gatunku), by bryła korzeniowa nie rozrastała się zanadto. Podlewa się zgodnie z wymaganiami rośliny. Przycinanie to kolejny zabieg pielęgnacyjny niezbędny w sztuce bonsai i uważam, że wymaga sporo wyczucia i lepiej zachować umiar niż przesadzić. Proces hodowli, formowania bonsai jest wieloletni, zatem zanim uzyska się oczekiwany efekt mijają lata.
Warto poznać wymagania rośliny, by później móc jej choćby zapewnić odpowiednie warunki do zimowania. Mam jakąś wizję swojej roślinki. Wszystkie moje starania będą zmierzać do uzyskania grubego pnia i niedużej korony. Czyli to będą proste zabiegi: podlewanie, przycinanie, może wykręcanie pnia, ale zobaczę, czy sobie z tym poradzę.
Moja roslinka wyglądała tak:

A chciałbym mniej więcej coś takiego: