Przyroda

Moderator: Lamika

Postprzez Lamika » piątek, 18 lipca 2014, 17:09

Jolu :) Te wierzby nad wodą budzą we mnie jakieś odległe wspomnienia. Bardzo pozytywne, chociaż nierozpoznane :)
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Re: Przyroda

Postprzez emen5 » piątek, 18 lipca 2014, 18:39

Wierzby nie budzą we mnie żadnych wspomnień ale uwielbiam takie rosochate :D
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Alicja » piątek, 18 lipca 2014, 18:41

Wierzby, to taki prawdziwy polski krajobraz :D kto by go nie lubił :D
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Postprzez Mirtusz » sobota, 19 lipca 2014, 16:45

W zeszłym roku odważyłem się na bonsai. Zacząłem od czegoś łatwego, czyli pieprzowca. To był bardzo niepozorny krzaczek, teraz wygląda tak, po przesadzeniu i przycięciu ;)

Obrazek
Obrazek

To dobre drzewko dla początkujących, dobrze znosi błędy opiekuna. Roślinka ta jest światłolubna, wymaga codziennego zraszania korony oraz umiarkowanego podlewania podłoża. U mnie stoi w trochę nieciekawym miejscu, z daleka od światła. Zobaczymy jak sobie poradzi pod telewizorem. Docelowo ma być taki niewielki i posiadać gruby pień.
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Mirtusz

Postprzez Jola » sobota, 19 lipca 2014, 16:57

Mirtusz :D zachęciłeś mnie do spróbowania :D
Obrazek
Jola

Postprzez emen5 » sobota, 19 lipca 2014, 19:14

M irtusz :) Napisz,czy kupiłeś specjalne drzewko do hodowli :?:
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Lamika » sobota, 19 lipca 2014, 19:16

emen5 napisał(a):M irtusz :) Napisz,czy kupiłeś specjalne drzewko do hodowli :?:

No właśnie, skąd się właściwie bierze bonsai - normalne drzewo specjalnie hodowane, czy ze sklepu i tylko podlewać :?: ;)
Lamika
Administrator

Postprzez Mirtusz » sobota, 19 lipca 2014, 20:37

Spróbuję odpowiedzieć wyczerpująco.

Spotkałem się z opinią, że bonsai można zrobić ze wszystkiego, ale wg. mnie jest to mocno przesadzone, bo do formowania drzewek nadają się rośliny o zdrewniałych pędach. Np. drzewa, ale również niektóre gatunki kwiatów, takie jak azalie. Głównym celem jest wyhodowanie rośliny karłowatej, o prostym bądź wymyślnym kształcie, to już zależy od inwencji opiekuna. Do modelowania służą różnej grubości druty modelarskie i szeroka gama narzędzi, np. do rzeźbienia zdrewniałych częsci. Roślinę sadzi się w niedużej doniczce, w specjalnym podłożu ( w zależności od gatunku), by bryła korzeniowa nie rozrastała się zanadto. Podlewa się zgodnie z wymaganiami rośliny. Przycinanie to kolejny zabieg pielęgnacyjny niezbędny w sztuce bonsai i uważam, że wymaga sporo wyczucia i lepiej zachować umiar niż przesadzić. Proces hodowli, formowania bonsai jest wieloletni, zatem zanim uzyska się oczekiwany efekt mijają lata.
Warto poznać wymagania rośliny, by później móc jej choćby zapewnić odpowiednie warunki do zimowania. Mam jakąś wizję swojej roślinki. Wszystkie moje starania będą zmierzać do uzyskania grubego pnia i niedużej korony. Czyli to będą proste zabiegi: podlewanie, przycinanie, może wykręcanie pnia, ale zobaczę, czy sobie z tym poradzę.

Moja roslinka wyglądała tak:
Obrazek

A chciałbym mniej więcej coś takiego:
Obrazek
Ostatnio edytowano sobota, 19 lipca 2014, 20:44 przez Mirtusz, łącznie edytowano 1 raz
Mirtusz

Postprzez Lamika » sobota, 19 lipca 2014, 20:42

Mirtusz :) Dziękuję za obszerne wyjaśnienie. Wciąż jednak mam pytanie: czy to jest zwykłe drzewo :?: Np. napotykam samosiejkę np. dębu, albo kasztanowca, wsadzam do doniczki i sama kształtuję, czy kupuję już takiego trochę mutanta, skarlałego już w poprzednich pokoleniach :?:
Lamika
Administrator

Postprzez Mirtusz » sobota, 19 lipca 2014, 20:52

Lamiko, tak, to zwykłe drzewo. Na tym polega sztuka bonsai, żeby z dużego zrobić małe. Np. mój pieprzowiec w naturze to kilkumetrowe drzewo.
Ostatnio edytowano niedziela, 20 lipca 2014, 05:41 przez Mirtusz, łącznie edytowano 3 razy
Mirtusz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Uchwycone obiektywem