Składniki:
4 białka
250g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
0,5l śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Owocea
1. Białka o temperaturze pokojowej ubić ze szczyptą soli na sztywną, białą masę. Dodać powoli po 1 łyżce cukru i ubijać dalej, aż masa stanie się lśniąca. Na koniec podsypać mąka i ubijac jeszcze kilka minut.
2. Płaską blachę do pieczenia wyścielić papierem d pieczenia. Na papierze narysować koło, ułożyć masę z białek tak, aby miała kształt koła z zagłębieniem w środku na śmietanę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 1 godzinę, potem zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze około 1,5 godziny. Jeśli temperatura na początku jest niższa, beza będzie jaśniejsza. Bezę studzić w piekarniku.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem.
Na wystudzoną bezę wyłożyć bitą śmietanę i na wierzchu ułożyć owoce. Ja dałam brzoskwinie z puszki i ananasa. Truskawek niestety nie miałam. Dla kontrastu polał am odrobiną soku malinowego.
Smacznego