Bielik Rambo uratowany

Moderator: Lamika

Re: Bielik Rambo uratowany

Postprzez ludi2 » środa, 17 kwietnia 2013, 21:39

Przeczytalam jednym tchem :D
I czekam na dalsze wiesci.
Cudownie, ze jest tyle wspaniałych osob, ktorym zależy na zyciu i zdrowiu ptaka.
Az sie robi ciepło kolo serca :D
ludi2

Postprzez Alicja » środa, 17 kwietnia 2013, 21:47

Garrulusko, dziękuję za kolejne pocieszające wieści :)
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Re: Bielik Rambo uratowany

Postprzez garrulus » środa, 24 kwietnia 2013, 20:24

iswinoujscie.pl • Środa [17.04.2013, 21:51:04] • Świnoujście

Nasz bielik to samica! Wciąż szukamy dla niej imienia

[...] Skąd wieść, że bohater naszego artykułu jest samicą? Odwiedziliśmy się tego od Krzysztofa Chomicza, wieloletniego obserwatora i znawcę tego gatunku. - Bielik nim trafił do kliniki weterynaryjnej do Szczecina ważył około 5 kilo. Stwierdzono u niego niedożywienie. Teraz waży już ponad 6 kilo. A więc już przed zabiegiem ważył tyle, ile ważą samice bielika. Samce natomiast ważą w około 4,5 kilo – powiedział w rozmowie z reporterem iswinoujscie.pl.

Mylne przekonanie o płci ptaka wiąże się zapewne z przekonaniem, że ptak większy, lepiej zbudowany, musi być samcem. Samice kojarzą się z bardziej delikatnymi. Okazuje się jednak, że jest całkiem odwrotnie.[...]

Źródło i cały artykuł

iswinoujscie.pl • Piątek [19.04.2013, 14:01:29] • Świnoujście

Zebrali dla bielika ponad 700 złotych

Bielik, którego znaleziono ubiegłego tygodnia w lesie przy ul. Karsiborskiej ze złamanym skrzydłem przeszedł w Szczecinie skomplikowaną operację. Fundacja Ratujmy Ptaku Zofii Brzozowskiej zapewniła bielikowi fachową opiekę. Świnoujścianie zebrali 730 złotych na pokrycie kosztów transportu ptaka oraz zwrot za część wyżywienia.

Operacja skrzydła bielika objętego martwicą powiodła się choć od początku weterynarze byli sceptycznie nastawieni. Pod wielkim znakiem zapytania stoi jednak to, czy ptak kiedykolwiek wzbije się w powietrze. [...]

Jeden z wpisów w komentarzach do artykułu:

AK • Piątek [19.04.2013, 21:19:27] • [IP: 95.129.225.***]
Szanowni Państwo... od 17.04.2013 od godz. 15.00 Bielik przebywa w ośrodku: “Leśne Pogotowie” przy Nadleśnictwie Katowice Schronisko dla Dzikich Zwierząt ul. Kościuszki 70 43-190 Mikołów tel.: 032 322 07 17 0 692 786 632 0 605 100 179 Można zastanowić się czy możliwym jest ewentualne sfinansowanie zakupu protezy części skrzydła dla ptaka, czy w ogóle taka operacja jest możliwa? W tej chwili Bielik ma amputowane około 25% skrzydła i przez to nie będzie mógł wzbić się ponownie w przestworza. Co by nie pisać... ptak jest młody i wytrzymały, godnie zniósł podróż na Śląsk więc rokuje nadzieję, że odzyska sprawność i za jakiś czas ponownie będzie mógł szybować nad naszą wyspą. Mam nadzieję, że portal iswinoujscie.pl będzie monitorował temat.

Źródło i cały artykuł
garrulus

Postprzez Lamika » środa, 24 kwietnia 2013, 20:42

Jakoś nie jestem w stanie sobie wyobrazić orła szybującego z częściową protezą skrzydła :roll: Za małą mam wyobraźnię czy wiedzę :?:
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Postprzez Alicja » środa, 24 kwietnia 2013, 22:05

25% to nie jest strasznie dużo, więc istnieje iskierka nadziei, że po wszczepieniu protezy i po długiej rehabilitacji bielik mógłby zacząć latać :D przynajmniej mnie się tak wydaje
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Poprzednia strona

Powrót do Artykuły prasowe - tylko ptaki