Parę obserwacji z ostatnich dni
Krótka relacja z pobytu nad Biebrzą
03.05
Nocny spacer po Goniądzu w składzie:Michał i Kasia Skakuj,Krzysiek Bolechowski,Wojtek Piecha,Marcin Dyduch,Michał Janosz i niżej podpisany dała wynik w postaci dwóch znanych terytoriów
płomykówki.
04.05
Wieczorna wizyta na Długiej Luce(w składzie jak z 03.05+Monika Broniszewska,Michał Polakowski oraz Michał Łoziński):
-świerszczak 2
-wodniczka 4-5 samców
-
uszatka błotna 2-pliszka cytrynowa 1 para+1 samiec(czyli 2m+1f)
Przy Carskiej Szosie w płd.części Bagna Ławki wspólnie z M.Janoszem,M.Dyduchem,W.Piechą mieliśmy samca
puchacza,który ostatnio nawet pokazywał się wybrańcom.Nam nie udało się go zobaczyć,chociaż odzywał się naprawdę z bliska.
05.05
Poranna wizyta na Długiej Luce w składzie M.Dyduch,W.Piecha,M.Janosz i ja:
-uszatka błotna 1
-pliszka cytrynowa 1 para
-wodniczka 3 samce
-
tokujące cietrzewie tylko słyszane niestety
Jak widać ilościowo nie powala,ale jakościowo nie najgorzej

07.05
Popołudniu i wieczorkiem na stawie przy Octowej w Białymstoku:
-błotniak stawowy 1-pierwsze stwierdzenie tutaj,jednak ptak nie wykazywał jakiegoś przywiązania do stawu
-perkoz rdzawoszyi 2-znalezione gniazdo z wysiadującym ptakiem
-bączek 3m-ptaki ganiające się nawzajem i odzywające się.Wszystkie widziane,momentami nawet w jednym kadrze.W pewnej chwili 2 ptaki usiadły na przydrożnej wierzbie i od razu doskoczyły do nich sroka i kwiczoł

To wszystko z ciekawszych.
I jeszcze z zaległych 26.04 na ul.Ekologicznej mój pierwszy słowik szary.
08.05
na Długiej Luce
2 samce pliszki cytrynowej-w tym 1 samiec noszący pokarm w jedno miejsce,na szczęście dla ptaków nieco oddalone od kładki

obs.K.Lewicki i ja
09.05
na Octowej wciąż 3 samce bączka i para wilg zbierająca owady z powierzchni wody.
Zaś wieczorem skoczyłem na dosłownie kilkanaście minut,na tokowisko dubeltów kilkanaście km od Białegostoku a tam
1-2 tokujące samce dubelta,para błotniaków łąkowych i dzięcioł zielony

Pozdrawiam