Poszukiwany/Poszukiwana :P

Napisane:
piątek, 10 sierpnia 2012, 22:39
przez e-cma
Czasem potrzeba przepisu, a za nic nie można go odnaleźć

Więc zacznę

Słyszał ktoś o kiszeniu poszatkowanych ogórków razem z cebulą?

Re: Poszukiwany/Poszukiwana :P

Napisane:
sobota, 11 sierpnia 2012, 10:37
przez Pleszka
O marynowanych razem ogórkach i cebuli słyszałam (wiem,że robi się takie sałatki ) ale o takich jak piszesz nie.
Tu znalazłam przepis na kiszoną cebulę z dodatkiem soku z kiszonych ogórków:
http://jszania.republika.pl/przetwory/cebula.html
Re: Poszukiwany/Poszukiwana :P

Napisane:
sobota, 11 sierpnia 2012, 19:34
przez e-cma
chyba spróbuję ukisić normalnie - ogórki i cebula w plasterkach i tyle

Re: Poszukiwany/Poszukiwana :P

Napisane:
sobota, 11 sierpnia 2012, 19:52
przez Maciek
e-cma napisał(a):chyba spróbuję ukisić normalnie - ogórki i cebula w plasterkach i tyle

Jestem ciekawy co Ci wyjdzie. Daj znać

Ogórki bez obierania

Re: Poszukiwany/Poszukiwana :P

Napisane:
sobota, 11 sierpnia 2012, 20:00
przez e-cma
Tak

usiłuję podrobić ogórki kiszone z pewnej restauracji
Re: Poszukiwany/Poszukiwana :P

Napisane:
sobota, 11 sierpnia 2012, 23:46
przez e-cma
Jak się ukisi to powiem co się "ulęgło"

Re: Poszukiwany/Poszukiwana :P

Napisane:
niedziela, 12 sierpnia 2012, 11:02
przez mgiełka
u mnie w domu też się robiło takie ogórki. niestety nie mam przepisu mamy ale mam przepis siostry Anastazji "153 przetwory i dania mięsne" <tej która książki pisze i zawsze jej przepisy się udają>
sałatka z ogórków
1 i 1/4 kg ogórków
250g cebuli
1/4 szkl oleju
1 łyżka cukru
1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
ogórki umyć, poszatkować ze skórką, posolić, zostawić na godzinę po czym odcisnąć sok. cebulę obrać pokroić w paski. połączyć odciśnięte ogórki z cebulą i pozostałymi składnikami. wymieszać i lekko zagotować. gorące przełożyć do słoików i gotować przez 15 min.
przecier ogórkowy do zupy ogórkowej - to też u mnie w domu się robiło
ogórki kiszone - dowolna ilość
ogórki zemleć w maszynce do mięsa. przełożyć do słoików i dobrze pozakręcać. pasteryzować ok 15 min