przez mgiełka » niedziela, 12 sierpnia 2012, 12:02
u mnie w domu też się robiło takie ogórki. niestety nie mam przepisu mamy ale mam przepis siostry Anastazji "153 przetwory i dania mięsne" <tej która książki pisze i zawsze jej przepisy się udają>
sałatka z ogórków
1 i 1/4 kg ogórków
250g cebuli
1/4 szkl oleju
1 łyżka cukru
1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
ogórki umyć, poszatkować ze skórką, posolić, zostawić na godzinę po czym odcisnąć sok. cebulę obrać pokroić w paski. połączyć odciśnięte ogórki z cebulą i pozostałymi składnikami. wymieszać i lekko zagotować. gorące przełożyć do słoików i gotować przez 15 min.
przecier ogórkowy do zupy ogórkowej - to też u mnie w domu się robiło
ogórki kiszone - dowolna ilość
ogórki zemleć w maszynce do mięsa. przełożyć do słoików i dobrze pozakręcać. pasteryzować ok 15 min