Strona 1 z 1

Poszukiwany/Poszukiwana :P

PostNapisane: piątek, 10 sierpnia 2012, 23:39
przez e-cma
Czasem potrzeba przepisu, a za nic nie można go odnaleźć ;)

Więc zacznę :)
Słyszał ktoś o kiszeniu poszatkowanych ogórków razem z cebulą? :e-cma:

Re: Poszukiwany/Poszukiwana :P

PostNapisane: sobota, 11 sierpnia 2012, 11:37
przez Pleszka
O marynowanych razem ogórkach i cebuli słyszałam (wiem,że robi się takie sałatki ) ale o takich jak piszesz nie.

Tu znalazłam przepis na kiszoną cebulę z dodatkiem soku z kiszonych ogórków:
http://jszania.republika.pl/przetwory/cebula.html

Re: Poszukiwany/Poszukiwana :P

PostNapisane: sobota, 11 sierpnia 2012, 20:34
przez e-cma
chyba spróbuję ukisić normalnie - ogórki i cebula w plasterkach i tyle ;)

Re: Poszukiwany/Poszukiwana :P

PostNapisane: sobota, 11 sierpnia 2012, 20:52
przez Maciek
e-cma napisał(a):chyba spróbuję ukisić normalnie - ogórki i cebula w plasterkach i tyle ;)


Jestem ciekawy co Ci wyjdzie. Daj znać ;)
Ogórki bez obierania :?:

Re: Poszukiwany/Poszukiwana :P

PostNapisane: sobota, 11 sierpnia 2012, 21:00
przez e-cma
Tak ;) usiłuję podrobić ogórki kiszone z pewnej restauracji

Re: Poszukiwany/Poszukiwana :P

PostNapisane: niedziela, 12 sierpnia 2012, 00:46
przez e-cma
Jak się ukisi to powiem co się "ulęgło" ;)

Re: Poszukiwany/Poszukiwana :P

PostNapisane: niedziela, 12 sierpnia 2012, 12:02
przez mgiełka
u mnie w domu też się robiło takie ogórki. niestety nie mam przepisu mamy ale mam przepis siostry Anastazji "153 przetwory i dania mięsne" <tej która książki pisze i zawsze jej przepisy się udają>
sałatka z ogórków
1 i 1/4 kg ogórków
250g cebuli
1/4 szkl oleju
1 łyżka cukru
1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól

ogórki umyć, poszatkować ze skórką, posolić, zostawić na godzinę po czym odcisnąć sok. cebulę obrać pokroić w paski. połączyć odciśnięte ogórki z cebulą i pozostałymi składnikami. wymieszać i lekko zagotować. gorące przełożyć do słoików i gotować przez 15 min.

przecier ogórkowy do zupy ogórkowej - to też u mnie w domu się robiło
ogórki kiszone - dowolna ilość
ogórki zemleć w maszynce do mięsa. przełożyć do słoików i dobrze pozakręcać. pasteryzować ok 15 min