Strona 1 z 1

Kiełbaska w słoikach

PostNapisane: czwartek, 18 lipca 2013, 20:33
przez Maciek
20:27 ] Jola
trochę jestem zarobiona bo kiełbaskę w słoikach robimy :lol:


Jak to się robi :?: :|

Re: Kiełbaska w słoikach

PostNapisane: czwartek, 18 lipca 2013, 20:48
przez Jola
Robimy drugi raz.Pierwsza wyszła za twarda :roll: .Nie mamy zadnego przepisu a tak na oko łopatka wieprzowa ok.2 kg+3/4 podgardla nie za tłustego+2 garstki wołowego gulaszowego.Wołowe i podgardle mielimy 2x przez drobne sitko-najlepiej lekko zmrożone i do mielenia dodajemy 1/2 główki czosnku..Łopatke mielimy raz przez grube sitko. Mieszamy bardzo dokładnie dodając sól.pieprz i w zależności od własnego smaku-my dodajemy majeranek,kminek mielony. I dużo wody aby kiełbasa nie była za twarda-teraz to wiemy. Wkładamy do słoików,ubijając aby nie zostawiac powietrza do 3/4 wysokości słoika.Zakręcamy i gotujemy- 1 dzień 4 godziny,2 dzień 2 godziny. Smacznego :D

Re: Kiełbaska w słoikach

PostNapisane: piątek, 19 lipca 2013, 04:32
przez Maciek
Dziękuję :) Może zrobię, tylko to długie gotowanie :|

Re: Kiełbaska w słoikach

PostNapisane: piątek, 19 lipca 2013, 16:12
przez Jola
Niestety ,żeby mięsko nie posiadało bakterii chorobotwórczych i nie zaszkodziło trzeba je tak długo gotować ale za to jaki pyszny smaczek :D :P