Kiełbaska w słoikach

Moderator: Lamika

Kiełbaska w słoikach

Postprzez Maciek » czwartek, 18 lipca 2013, 21:33

20:27 ] Jola
trochę jestem zarobiona bo kiełbaskę w słoikach robimy :lol:


Jak to się robi :?: :|
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2930
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Kiełbaska w słoikach

Postprzez Jola » czwartek, 18 lipca 2013, 21:48

Robimy drugi raz.Pierwsza wyszła za twarda :roll: .Nie mamy zadnego przepisu a tak na oko łopatka wieprzowa ok.2 kg+3/4 podgardla nie za tłustego+2 garstki wołowego gulaszowego.Wołowe i podgardle mielimy 2x przez drobne sitko-najlepiej lekko zmrożone i do mielenia dodajemy 1/2 główki czosnku..Łopatke mielimy raz przez grube sitko. Mieszamy bardzo dokładnie dodając sól.pieprz i w zależności od własnego smaku-my dodajemy majeranek,kminek mielony. I dużo wody aby kiełbasa nie była za twarda-teraz to wiemy. Wkładamy do słoików,ubijając aby nie zostawiac powietrza do 3/4 wysokości słoika.Zakręcamy i gotujemy- 1 dzień 4 godziny,2 dzień 2 godziny. Smacznego :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Jola
 
Posty: 15231
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 01:23

Re: Kiełbaska w słoikach

Postprzez Maciek » piątek, 19 lipca 2013, 05:32

Dziękuję :) Może zrobię, tylko to długie gotowanie :|
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2930
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Kiełbaska w słoikach

Postprzez Jola » piątek, 19 lipca 2013, 17:12

Niestety ,żeby mięsko nie posiadało bakterii chorobotwórczych i nie zaszkodziło trzeba je tak długo gotować ale za to jaki pyszny smaczek :D :P
Obrazek
Avatar użytkownika
Jola
 
Posty: 15231
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 01:23


Powrót do Zapytania/Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron