Strona 1 z 1

Jabłecznik znakomity

PostNapisane: wtorek, 6 listopada 2012, 15:14
przez emen5
Ponieważ sezon na szarlotki wciąż trwa,proponuję jeszcze jedno ciasto z jabłkami,oczywiście do szybkiego wykonania ;)
Proporcja na całą blachę

50 dkg mąki
12 dkg cukru
25 ml mleka
2 dkg drożdży lub torebka suszonych
1 jajko
6 dkg masła
szczypta soli
1 kg jabłek
otarta skórka z cytryny - ja zamiast cytryny używam pigwy
[url]Kruszonka[/url]: 6 dkg masła; 10 dkg mąki

Rozmieszać drożdże w 3 łyżkach letniego mleka wymieszanego z łyżeczką cukru.Wsypać mąkę do miski,zrobić wgłębienie,wlać drożdże i zasypać garstką mąki.Niech rosną przez 20 minut.Dodać resztę mleka,jajko,6 dkg cukru,miękkie masło,szczyptę soli.Wyrobić ciasto.Dodać skórkę z cytryny i zagnieść.Przykryć ciasto i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.W tym czasie obrać jabłka i pokroić na grube plastry.
Rozwałkować ciasto na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć plastry jabłek na sztorc,lekko dociskając. Jeżeli ktoś lubi,posypać cynamonem.
Zrobić kruszonkę z pozostałego cukru,masła i mąki.Rozłożyć kruszonkę na jabłkach.
Nagrzać piekarnik do 190*C.Piec około 55 minut.

Obrazek