Bardzo łatwa
Składniki:
80g mąki pszennej
90g mąki ziemniaczanej
4 jajka
140g majonezu
150g drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. W oddzielnej misce wymieszać pozostałe sypkie składniki. Do ubitych jajek dodać majonez i sypkie składniki. Delikatnie wszystko wymieszać. Wlać masę do nasmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką formy. Piec w temperaturze 180*C na środkowej półce ok.30 minut. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki i sprawdzić patyczkiem czy babka się upiekła. Jeśli patyczek jest suchy to pozostawić babkę na 10 minut w piekarniku przy uchylonych do połowy drzwiczkach. Po tym czasie wyjąć z piekarnika a po wystudzeniu z formy.
Babkę można polukrować, posypać cukrem pudrem albo zajadać bez dodatków.
Smacznego