Strona 1 z 1

Szarlotka odwracana

PostNapisane: piątek, 12 października 2012, 15:25
przez emen5
Jesień to pora jabłek.Wszyscy pieką szarlotki.Ja też :) Podaję przepis na łatwą,szybka i smaczną szarlotkę :)

1/2 kg jabłek
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
3 jajka
1/2 szklanki śmietany
4 łyżki roztopionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Jabłka obrać,pokroić w ósemki lub zetrzeć na tarce.Wyłożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę.Jajka ubić na gładką masę,dodać śmietanę,stopiony tłuszcz oraz wymieszane składniki suche.Wymieszać na gładkie ciasto.Wyłożyć na jabłka. Piec w nagrzanym do 190*C piekarniku przez około 45 minut.
Upieczone ciasto po około 15 minutach przełożyć na podstawkę,odwracając formę dnem do góry.Posypać cukrem pudrem.

Uwaga! Ja zmniejszam ilość cukru do 3/4 szklanki i smaruję jabłka dżemem przed pokryciem ciastem.

Obrazek

Z łakomstwa za wcześnie posypałam cukrem i się rozpuścił ;)