Jesień to pora jabłek.Wszyscy pieką szarlotki.Ja też Podaję przepis na łatwą,szybka i smaczną szarlotkę
1/2 kg jabłek
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
3 jajka
1/2 szklanki śmietany
4 łyżki roztopionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Jabłka obrać,pokroić w ósemki lub zetrzeć na tarce.Wyłożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę.Jajka ubić na gładką masę,dodać śmietanę,stopiony tłuszcz oraz wymieszane składniki suche.Wymieszać na gładkie ciasto.Wyłożyć na jabłka. Piec w nagrzanym do 190*C piekarniku przez około 45 minut.
Upieczone ciasto po około 15 minutach przełożyć na podstawkę,odwracając formę dnem do góry.Posypać cukrem pudrem.
Uwaga! Ja zmniejszam ilość cukru do 3/4 szklanki i smaruję jabłka dżemem przed pokryciem ciastem.
Z łakomstwa za wcześnie posypałam cukrem i się rozpuścił