To ciasto może być stosowane pod każde owoce a także jako podstawa do różnych kompozycji,jak właśnie zrobiłam tym razem.Można połowę położyć na spód,a resztą przykryć owoce. A więc ciasto niejako uniwersalne
Ten przepis jest konkretnie do "awanturki"
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
0,25 dkg masła
3 jabłka
0,5 kg śliwek
serek mascarpone
Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać miękkie masło,utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę,delikatnie wymieszać.
Jabłka obrać,pokroić na ćwiartki,zetrzeć na plasterki. Śliwki wypestkować,pokroić na ćwiartki.
Średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć 2/3 ciasta.Na ciasto wysypać utarte jabłka,na jabłkach ułożyć ciasno ćwiartki śliwek. Następnie ułożyć plastry serka mascarpone. Przykryć resztą ciasta.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220*. Piec około 40 minut,do zrumienienia.