Wytrawne paluszki
Napisane: sobota, 29 września 2012, 22:53
Gdy trzeba szybko przygotować coś dobrego,polecam te paluszki z serem.Można oczywiście zastąpić ser inną posypką ( kminek,czarnuszka,sezam itp.)
150 gram mąki pszennej
100 gram masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany
szczypta cukru pudru
sól wg uznania
żółty ser (utarty) lub jakaś posypka wg uznania
Mąkę wymieszać z cukrem i solą.Dodać masło w kawałku i posiekać składniki nożem. Dodać żółtko,śmietanę,zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 0.5 godz.do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość palca.Kroić na cienkie paski,uformować paluszki.Paluszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Paluszki posmarować białkiem i posypać żółtym serem.
Piec w temperaturze 200*C przez około 15 minut
150 gram mąki pszennej
100 gram masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany
szczypta cukru pudru
sól wg uznania
żółty ser (utarty) lub jakaś posypka wg uznania
Mąkę wymieszać z cukrem i solą.Dodać masło w kawałku i posiekać składniki nożem. Dodać żółtko,śmietanę,zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 0.5 godz.do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość palca.Kroić na cienkie paski,uformować paluszki.Paluszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Paluszki posmarować białkiem i posypać żółtym serem.
Piec w temperaturze 200*C przez około 15 minut