SKŁADNIKI:
70 dag białego sera (twarogu) [polecam President w wiadereczku]
6 jajek
0,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy
PRZYGOTOWANIE:
Ser należy zmielić w maszynce. Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Następnie powoli dodajemy ser (cały czas mieszając), budyń i proszek do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do sera. Masę wykładamy na blaszkę i pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
P.S. Sugestia dotycząca dodawania ubitych białek. Najlepiej mieszać nie mikserem, a łychą, w miarę delikatnie, ale równomiernie. Dalsze mieszanie mikserem jest częstym błędem, prowadzi do wytrącania się z piany pęcherzyków powietrza, przez co ciasto ostatecznie jest mniej puszyste.
Przepis jest bardzo prosty. To było moje pierwsze ciasto w życiu, a sobie jakoś poradziłem. Fakt, potrzebowałem pomocy tylko przy jednej czynności - rozdzieleniu żółtka i białka, tu jednak liczy się wprawa. Przygotowanie masy zajęło mi 40 minut.
A jak smakował? Pyszny, śmietankowy sernik. POLECAM.